latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:18 | Autor: SRNA

Svepravoslavni sabor pozvao na dijalog i jedinstvo

Svepravoslavni sabor u završnom dokumentu sa zasjedanja na Kritu pozvao je na dijalog i jedinstvo Pravoslavne crkve sa drugim hrišćanskim crkvama i nehrišćanskim religijskim zajednicama.

U dokumentu je konstatovano da "jedinstvo nije romantičarska i sentimentalna realnost i stvar, i da o njemu treba obavezno trezveno, saborski promišljati" i voditi dijalog.

Iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno je da je na ovom dokumentu najviše rađeno jer je "svima jasno da je riječ Gospodnja i molitva da svi budu jedno zapovijest i imperativ za ljude, ali da je jedinstvo nešto o čemu treba promišljati i voditi dijalog".

"Zato, duboko osjećajući da je dijalog ne samo potreban, smatramo da ga treba unapređivati i pokušavati u duhu Јevanđelja, a u skladu sa kanonima i predanjem Crkve, koračati ka tom jedinstvu", navedeno je u saopštenju.

U isto vrijeme, treba odrediti načine, granice i svaki konkretan korak kako to realizovati, jer jedinstvo treba da bude i u istini i u ljubavi.

Sa Sabora su upućene dvije poruke - jedno cirkularno opširnije pismo upućeno svim pomesnim crkvama na uvid i na recepciju, zato što sve saborske odluke koje su donošene kroz vijekove nikada nisu same po sebi bivale konačne, pa je bilo je neophodno da se provjere prihvatanjem vjernog naroda i punoće Crkve.

Osim toga, Sabor je uputio kraću poruku vjernom narodu, u kojoj se naglašava da je jedinstvo Crkve najveća vrijednost za hrišćane, a da se to jedinstvo realizuje kroz sabornost, a temelji na Hristu.

"Takođe, naglašeno je da kao hrišćani ne možemo biti samozaljubljeni i čuvati istinu Јevanđelja samo za sebe kao svoje vlasništvo, nego je moramo svedočiti pred svetom, moramo pružati ruku nade, ruku spasenja, ruku ljubavi i onima koji su blizu i onima koji su daleko", navodi se u saopštenju SPC-a.

Radni dio Sabora zatvorio je vaseljenski patrijarh Vartolomej u prisustvu gostiju iz Rimokatoličke Crkve i protestantskih Crkava.