latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:26 | Autor: TANЈUG

Li: Kina želi ujedinjenu i stabilnu Evropu

Kineski premijer Li Kećijang rekao je danas da Peking želi "ujedinjenu i stabilnu" Evropsku uniju i "stabilno i prosperitetno" Ujedinjeno Kraljevstvo.

On je na Svjetskom ekonomskom forumu u Tijancinu pozvao međunarodnu zajednicu da uloži zajedničke napore na obnavljanju globalnog ekonomskog povjerenja nakon šoka koji je izazvala odluka Britanije da napusti Evropsku uniju.

Prošlonedjeljni referendum "ima očigledne posljedice na međunarodna finansijska tržišta", rekao je Li i i dodao da smo svjedoci povećane neizvjesnosti u svjetskoj ekonomiji.

Povećanje nesigurnosti koje umanjuje evropsku potražnju za kineskom robom moglo bi da ima posljedice po industriju Kine i milione njenih radnika, navodi AP.

"U takvim okolnostima treba zajednički da rješavamo izazove, jačamo povjerenje i stvorimo stabilno međunarodno okruženje", rekao je Li kineskim i stranim poslovnim ljudima.

U nekoliko navrata pre referenduma, kineski lideri su neuobičajeno otvoreno i javno apelovali na Britance da ostanu u EU.

Prošle godine tokom posjete Londonu predsjednika Si Đinpinga ministarstvo spoljnih poslova Kine je izdalo saopštenje u kojem naziva Britaniju "važnom članicom EU" i izražava nadu da će imati značajnu ulogu u promovisanju kinesko-evropskih veza.