latinica  ћирилица
27/06/2016 |  10:56 | Autor: SRNA

Anketa: Škoti protiv drugog referenduma o nezavisnosti

Škoti misle da ne bi trebalo održati drugi referendum o nezavisnosti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Ovo istraživanje je sprovedeno nekoliko dana nakon što je većina Britanaca glasala da napusti EU, uprkos snažnoj podršci Škotske javnosti za ostanak u bloku.

Prema rezultatima istraživanja, 44,7 odsto građana misli da Škotska ne bi trebalo da organizuje drugi referendum o nezavisnosti, u poređenju sa 41,9 odsto u korist novog glasanja.

U septembru 2014. godine Škotska je odbacila nezavisnost sa 55 odstog glasova "protiv", odnosno 45 odsto glasova "za".

Nakon što je Britanija prošle sedmice donijela odluku o napuštanju EU uprkos tome što je većina građana Škotske glasala za ostanak u bloku, postavilo se pitanje o mogućem održavanju drugog referenduma.

Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen izjavila je da je održavanje drugog referenduma "vrlo vjerovatno" te najavila da će Škotska će učiniti sve što je potrebno kako bi ostala u EU, uključujući potencijalno blokiranje pravnog procesa za odlazak Britanije iz bloka.

Anketa koju su 25. juna sproveli "Dejli rekord" i "Dejli miror" na uzorku od 1002 ispitanika pokazala je da, uprkos nefavorizovanju održavanja drugog referenduma, ukoliko se on održi, čak 47 odsto Škota će podržati otcjepljenje od ostatka Britanije, dok je 41,2 odsto ispitanika bilo protiv.

Kandidat za mjesto novog britanskog premijera Boris DŽonson izjavio je juče da nije prepoznao "bilo kakav stvarni apetit" za održavanje još jednog referenduma o nezavisnosti Škotske.