latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:50 | Autor: SRNA

Nekadašnji saradnik lista "NDH" na čelu HDZ-a?

Većina članova HDZ-a želi da na mjestu lidera stranke vidi Zlatka Hasanbegovića, kontroverznog istoričara, koji je pisao pohvalne članke o ustaškoj NDH i "Handžar diviziji".
Zlatko Hasanbegović (Foto: Lana Silvar Domini) -
Zlatko Hasanbegović (Foto: Lana Silvar Domini)

U internim anketama Hasanbegović dobija oko 50 odsto glasova, koliko svi drugi kandidati zajedno.

Hasanbegovićevu kandidaturu zagovaraju i u stranci kojoj je nekada pripadao - Hrvatskoj čistoj stranci prava.

Prema mišljenju velikog broja "tvrdih" simpatizera HDZ-a, Hasanbegović "govori i razmišlja državotvorno, a njegove su ideje jasne i prepoznatljive".

Nakon što je Hasanbegović preuzeo mjesto ministra kulture u Hrvatskoj, mediji su objavili niz njegovih fotografija i snimaka na kojima pohvalno ili afirmativno govori o vremenu NDH.

On je u mladosti sarađivao u listu "NDH", čiji je urednik bio Zlatko Pšeničnik, zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Hasanbegović je otvoreno iznosio stavove kojima se relativizuju fašizam i ustaštvo, a protiv njegovih istupa oglašavali su se mnogi političari kako u regionu tako i na Zapadu.

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", u više navarata kritikovao je istupe Hasanbegovića i tražio njegovu ostavku.

S druge strane, dobar dio rukovodstva HDZ-a podržava Andreja Plenkovića, koji važi za umjernog političara, bez javno iznošenih ustaških sentimenata.

Uz njih dvojicu, kao mogući kandidati za lidera stranke pominju se i Milinović, Miletić, kao i Milijan Brkić, navode hrvatski mediji.