latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:48 | Autor: BETA

Klaus ponudio Britancima da im sredi brzi Bregzit

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, svojevremeno najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada Evropske unije, dobrovoljno se javio da organizuje Velikoj Britaniji izlazak iz Evropske unije, kako bi trajao samo nekoliko mjeseci a ne godinama, pošto ima iskustva iz podjele bivše Čehoslovačke 1992. godine.
Vaclav Klaus (foto:blogs.ucl.ac.uk) -
Vaclav Klaus (foto:blogs.ucl.ac.uk)

"Јa bih doborovoljno preuzeo tu ulogu i organizovao im Bregzit", rekao je Klaus koji je bio jedan od rijetkih u Češkoj koji je proslavio ishod britanskog referenduma.

U izjavi češkom taboloidu Blesk, Klaus je podsjetio da su republike Češka i Slovačka za pet mjeseci 1992. potpisale 25 međudržavnih sporazuma kojima su podijelile zajedničku federaciju rješavajući i takve sitnice da li će slovački studenti moći da ostanu da besplatno studiraju u Češkoj.

"Postoji, međutim, jedan ključni uslov. Јa sam znao da u trenutku podjele moram da se ponašam prema drugoj strani kao prema partneru i da moram da učinim sve da partneri ostanemo i da sve riješimo pozitivno. Ako drugovi u Briselu počnu odmah da mrze Britance i odmah počnu da podmeću klipove u točkove tog procesa, Bregzit neće biti za pola godine već za dvije ili pet godina", rekao je Klaus.