latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:53 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Poslanici SDA u Parlamentu BiH razmatraju "mogućnost blokade Srpske" (VIDEO)

Burno je bilo danas u bh parlamentu i to zbog takozvanog bosanskog jezika.
Parlament BiH - Foto: RTRS
Parlament BiHFoto: RTRS

Nakon što na zahtjev SDA nije sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma o navodnom "kršenju ljudskih prava bošnjačke djece u Republici Srpskoj u vezi sa pravom da uče bosanski jezik", poslanik SDA Sadik Ahmetović zaprijetio je blokadom Republike Srpske.

Ovakvi istupi izazvali su oštru osudu ministarstva prosvjete Srpske koje podsjeća Ahmetovića da je obrazovanje, prema Dejtonu nadležnost entiteta i kantona. Navode da na terenu određene političke stranke vrše pritisak na roditelje bošnjačke nacionalnosti da ne dozvole djeci da preuzmu đačke kljižice. Iz ministarstva poručuju da nema potrebe da se politika miješa u ovo pitanje. 

 Negodujući što nema hitne sjednice zbog, kako je rekao, kršenja prava bošnjačke djece , Ahmetović nije birao riječi. Ako posegnemo za alternativom, kaže, onda neće biti dobro.

- Udar na identitet jednog naroda otvara prostor da se alternativa traži možda u blokadama puteva, možda u paralizovanju kompletne Republike Srpske, mi to možemo i mi ćemo to uraditi ako se ovo nastavi, rekao je Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH

- Gospodin Ahmetović je očito ušao u predizbornu kampanju za lokalne izbore u Srebrenici, a jedini trag vladavine SDA, evo koliko godina gore već ima vlast, jeste da svaki dan imamo sve manje i manje stanovništva u Srebrenici, i Srba i Bošnjaka, kaže Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

U pozadini Ahmetovićeve izjave je gnjev i revolt Bošnjaka zbog odluke Ustavnog suda BiH koji je odbacio njihovu apelaciju, poručuju iz poslaničkik klupa SNSD-a.

- Oni to očigledno nisu očekivali, tako da sve govori da im se ta odluka ne dopada i otuda njihova reakcija, oni su danas pokušali da manifestuju neku vrstu sile ovdje da bi nekog uplašili, ističe Milica Marković poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH 

To potkrepljuje činjenica, kaže Markovićeva, da su osporavali informaciju o izučavanju nacionalne grupe predmeta i maternjeg jezika iz koje je jasno vidljivo da je zastupljenost srpskog jezika u školama u Federaciji beznačajna. I dok se polemika vodila oko jezika, Predstavnički dom nije raspravljao o zakonu o javnom RTV sistemu. Komisija za saobraćaj i komunikacije tražila je da se za 10 dana produži rok za izjašnjavanje u amandmanskoj fazi.

A amandmani su išli od ukidanja predviđenih fondova, mijenjanja procenata raspodjele i štošta drugog, do prijedloga da se RTV taksa prijavljuje uz račun za električnu energiju.

- Za nas iz SNSD-a primarno je da učinimo sve što je u skladu sa zakonom i u skladu sa svim našim političkim interesima kako bismo, reći ću otvoreno, obezbijedili trajno finansiranje Radio-televizije Republike Srpske, uvažavajući i potrebe druga dva servisa, kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH

Košarac ističe da svi treba da ulože dodatne napore kako bi se našlo najbolje rješenje, i ocijenio da je u domenu spina priča da se na ovaj način želi uvesti neki medijski porez, jer , kako kaže, nije riječ o novim nametima za građane.