latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:16 | Autor: B92

Erdogan postao "faktor mira i stabilnosti"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u jednom danu od "Sultana sa Bosfora" postao značajan "faktor mira i stabilnosti".

Ponedjeljak 27. jun će ostati upisan u modernoj istoriji Turske upisan kao dan kada je njihov lider zabilježio "het – trik".

Sve je počelo još u nedjelju, kada je navedeno da je postignuto primirje u odnosima Izraela i Turske, što je zvanično objavljeno dan kasnije, uslijedilo je i dugo čekano izvinjenje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali i zeleno svjetlo iz Brisela za nastavak evrointegracija.

Ta tri pitanja su mjesecima bila na dnevnom redu i predstavljala su kamen spoticanja u odnosima Ankare sa ostatkom svijeta, svaka iz svog razloga.

Ključni događaj je svakako "duboko izvinjenje" koje je Erdogan uputio ruskom kolegi, a na to se od novembra, kada je turska vojska iznad granice Sirije i Turske oborila ruski borbeni avion, da bi potom, na tlu, brutalno bio ubijen ruski pilot.

Sve što je uslijedilo zatim ličilo je na konflikt koji nema ko i kako da riješi, Moskva je udarala u klin, optužujući Ankaru za saradnju sa džihadistima i tražeći hitno izvinjenje, dok je iz tAnkare konstantno udarano u ploču – činilo se da je izvinjenje potez koji ponosni Erdogan neće sebi dozvoliti.

Kada je došlo do zaoštravanja između Moskve i Ankare, kao moguća "saveznička zamjena" pojavio se Izrael, ali je prepreka bilo šestogodišnje "neprihvatanje" dvije države. I tu je došlo do izvinjenja, Tel Aviv je zatražio oproštaj zbog ubijanja turskih humanitaraca u Gazi, Ankara je to prihvatila i stvoreni su uslovi za ponovnu razmjenu diplomata, što nije bio slučaj u prethodnih šest godina.

Na sve to, stigla je i potvrda da će 30. juna biti održana međuvladina konferecija Evropske unije i Turske, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Ankare.

Zvaničnici Evropske unije su naveli da je održavanje tog sastanka utanačeno mnogo ranije i da je dio sveukupnog sporazuma dvije strane o rješavanju migrantske krize, bez obzira na to što se vraćanje izbjeglica i dalje odvija veoma sporo i sa konstantnim prekidima.