latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:21 | Autor: TANЈUG

Kern protiv novih povlastica za Veliku Britaniju

Austrijski kancelar Kristijan Kern odbija dalja specijalna rješenja za Veliku Britaniju poslije referenduma o istupanju.
Kristijan Kern                                                     (Foto:al.on.mk) -
Kristijan Kern (Foto:al.on.mk)

On je, obraćajući se u austrijskom parlamentu, istakao da više ne smije biti novih povlastica za London i poručio da EU mora jasno staviti do znanja da istupanje iz EU predstavlja korak koji sa sobom povlači posljedice, i koji nije nikakva igra.

Kern se izjasnio za brzo razrjašnjenje budućih odnosa između Velike Britanije i EU.

Austrijski predsjednik takođe se izjasnio protiv eventualnog referenduma o istupanju Austrije iz EU, kao što to najavljuje Slobodarska partija i ističe da je njegova zemlja imala pozitivna iskustva od Unije.

"Referendum je Veliku Britaniju uveo u masivne ekonomske probleme. Raspad kraljevine prijeti, čitav politički sistem je paralisan. Populisti su morali već dan poslije izjašnjavanja da povuku svoja obećanja, jer su bila izmišljena. To ne treba oponašati. Austrija ima dobre pro-EU argumente - 900.000 radnih mjesta zavisi od izvoza, što se ne stavlja na kocku", poručuje on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Upitan da li bi Velikoj Britaniji trebalo dati drugu šansu ili važi moto "napolje je napolje" Kern je kazao da se ishod referenduma mora primiti k znanju i da se pouke iz toga moraju brzo povući.

Prema njegovim riječima, nejasne situacije prije svega u privredi stvaraju nesigurnosti, što nikome ne treba.

Međutim, ne postoji, kako ističe, nijedno pravno sredstvo koje Veliku Britaniju može natjerati na brzo djelovanje.

Kern je, podsjećajući da su osnivači EU imali zajedničku viziju" nikada više rat", dodao da smatra da je EU potrebna nova evropska ideja vodilja.

"Ona ne može da se sastoji samo od konkurentnosti. Kao što je Žak Delor rekao 'niko se ne zaljubljuje u zajedničko tržište'. EU mora da se skoncetriše na pitanja koju može bolje zajedno rješavati, nego pojedinačno, a to su bezbjednost, migracija, nezaposlenost i klimatske promjene", podvukao je on.

Utisak da Evropa ne može da štiti svoje granice je razarajući i važan dio gubitka povjerenja u EU, istakao je Kern dodajući da je isto slučaj sa politikom migracije.

Za bolje obezbjeđenje spoljne granice Fronteks mora biti bolje opremljen, kako bi bio u stanju da čuva granicu, dodao je on istakavši da je neophodno uspostaviti i evropski elektronski sistem za izdavanje dozvola za ulazak za pripadnike Trećih zemalja bez viznog režima po američkom uzoru. Isto tako neophodno je i zajedničko djelovanje protiv radikalizacije i terorizma, zahtjeva Kern.

Upitan kako smanjiti broj izbjeglica, Kern je kazao da je neophodan "Maršalov plan" za sjever Afrike, što znači izgradnju infrastrukture i ekonomskih odnosa.

"Politika koja koja uništava osnove za život u Africi kroz prekomjerno ribarenje u Okeanima ili izvoz subvencionisanih poljoprivrednih proizvoda iz SAD i Evrope je kratkovido i usmjereno protiv nas samih. Treba spriječiti razloge za bekstvo i ponuditi zaštitu u regionu. Tu će Austrija morati dati svoj doprinos", podvukao je Kern.

On je istakao da je neprihvatljivo da se neki u EU protive prijemu izbjeglica, dodajući da je neophodna fer raspodjela, kao i zajednička borba protiv krijumčara.

Takođe je kazao da je EU potrebna moderna industrijska politika.

"Austrija ima stopu industrijalizacije od oko 20 odsto, koju želimo da zadržimo. Od toga zavisi više stotine hiljada radnih mjesta", rekao je on dodajući da je neophodno usaglasiti investicije i okvirne uslove koi bi Evropu ojačale u globalnom takmičenju.

"Nisam spreman da gledam kako industrijska radna mjesta bivaju premještena u SAD ili Aziju. Nama je potreban fer takmičenje, nikakav socijalni ili ekološki damping, kao i nefer subvencije", poručuje Kern.