latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:27 ⇒ 11:32 | Autor: sputniknews.com

Ruski helikopteri stigli u Srbiju

Dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji, od danas su dio eskadrile Vojske Srbije, a preuzimanje novih letjelica na aerodromu "Nikola Tesla" obavljeno je u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića.
Vučić na aerodormu - primoredaja helikoptera   (Foto:twitter) -
Vučić na aerodormu - primoredaja helikoptera (Foto:twitter)

Helikopteri su u Beograd stigli oko tri sata poslije ponoći, a primopredaji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, komandant Vazduhoplovstva i PVO, general-major Ranko Živak, te predstavnici ruskog vojnog izaslanstva.

Dva helikoptera koje je Srbija kupila od Rusije, prve su letjelice koje je Srbija kupila za potrebe vojske u posljednjih 29 godina, kada su, od tadašnjeg SSSR-a kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji više nisu u upotrebi.

Transportni helikopteri koje koristi Vojska Srbije još su stariji. Helikopteri Mi-8, koji su još u upotrebi, stari su čak 36 godina.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas. Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika. Dužine 18,6 metara i visine 4,7 metara, maksimalna težina pri polijetanju mu je 13.000 kilograma.