latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:43 | Autor: sputniknews.com

Porošenko ne vjeruje da se Erdogan izvinio Rusiji

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da se turski lider Redžep Tajip Erdogan u pismu upućenom Vladimiru Putinu nije izvinio za nad Sirijom oboreni avion Su-24, prenosi UNIAN.
Petro Porošenko    (Foto:Sputnik/ Mihail Palinčak) -
Petro Porošenko (Foto:Sputnik/ Mihail Palinčak)

Obraćajući se novinarima nakon mini-samita Ukrajina-EU, Porošenko je izjavio da je Erdogan u svom pismu izjavio saučešće porodici poginulog.

“Koliko sam ja pročitao tu izjavu, radilo se o saučešću porodici poginulog i smatram da je to apsolutno jasan stav predsjednika Turske“, istakao je lider Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u svom pismu izvinio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za oboreni avion, uputio saučešće zbog pogibije pilota i rekao da Turska nije željela da kvari odnose sa Rusijom koju smatra svojim strateškim partnerom.


Istovremeno, turski premijer Binali Јildirim izjavio je da je Ankara spremna da plati štetu za oboreni avion, jer obe strane žele normalizaciju odnosa.

Politički analitičar Hakan Aksaj smatra da je Erdoganovo pismo Putinu zvanično izvinjenje.

“Ukoliko Rusija zvanično počne da govori o drugim zahtjevima, o kompenzaciji štete i kazni za krivce, to će značiti da je prvi uslov - izvinjenje prihvaćeno“, izjavio je ovaj ekspert.