latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:53 | Autor: SRNA

Hag: Petronijeviću rok do 11. jula da se izjasni o nepoštovanju suda

Član tima odbrane Radovana Karadžića, beogradski advokat Goran Petronijević moraće do 11. jula pismeno da se izjasni o sumnji da je objelodanio sadržaj povjerljivog dokumeta svog klijenta, čime je počinio đelo nepoštovanja Haškog tribinala, saznaje "Politika".
Goran Petronijević (Foto:sputnjik) -
Goran Petronijević (Foto:sputnjik)

List navodi da je rok za izjašnjavanje Petronijevića odredio sudija Ajdin Sefi Akaj iz Turske koji vodi istragu.

Akaj je u odluci naznačio da je primarno zatražiti izjašnjavanje osumnjičenog s ciljem utvrđivanja da li postoji dovoljno osnova za pokretanje procesa protiv Petronijevića zbog nepoštovanja suda.

U istom roku svojim viđenjem tog slučaja sudiju Akaja mogu upoznati i Karadžićeva odbrana i Tužilaštvo.

Istragu protiv Petronijevišća prošle neđelje je otvorio predsjednik sudskog mehanizma Teodor Meron, uz obrazloženje da "postoje razlozi za vjerovanje da je on možda počinio đelo nepoštovanja suda time što je objavio povjerljive informacije".

Sudiju Merona prethodno je Tužilaštvo obavjestilo da je advokat Petronijević objelodanio da je Karadžić zatražio da bude na kratko pušten na slobodu kako bi u Srbiji prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu preminulom bratu Ivanu.

Taj zahtjev je odbrana 28. aprila podnijela sudu kao povjerljiv u namjeri da time poboljšaju minimalne izglede da Karadžić bude pušten.

Objavljivanje zapačećenih dokumenata, po pravilima suda u Hagu, smatra se "svjesnim i hotimičnim ometanjem pravde", odnosno nepoštovanjem suda i za to đelo je zaprećena kazna od 100.000 evra, zatvorska kazna do sedam godina ili obje zajedno.