latinica  ћирилица
28/06/2016 |  11:19 | Autor: SRNA

RUGP: Službena vozila nisu korištena u predizbornoj kampanji

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove ističu da tvrdnja bivšeg direktora Tihomira Gligorića da su službeni automobili Uprave korišteni u predizbornoj kampanji predstavlja klevetu, jer je Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske u svojim izvještajima decidno utvrdila način i razloge korištenja službenih vozila Uprave.
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS - Foto: RTRS
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RSFoto: RTRS

Povodom nedavnih Gligorićevih izjava za medije, Republička uprava u današnjem saopštenju podsjeća da je podnijela 10 krivičnih prijava za 11 radnji protiv Gligorića i drugih zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja u privredi.

Iz Republičke uprave dodaju da se prijave nalaze u procesu u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Dok je bio direktor Uprave, Gligorić je zaključio 159 ugovora o zaposlenju na određeno vrijeme lica koja, u većini slučajeva, nisu imala odgovarajuću stručnu spremu, navodi se u saopštenju.

Dolaskom na mjesto direktora Miloša Komljenovića 2014. godine, kažu u Upravi, putem javnog konkursa primljeno je 109 lica na neodređeno vrijeme, dok je za 24 lica sa kojima je Gligorić zaključio ugovor i dalje na snazi ugovor na određeno vrijeme, dok njihov pravni status ne bude riješen u skladu sa zakonom.

"Sa ostalim licima prekinut je radni odnos, jer nisu ispunjavali zakonske uslove za rad u Upravi", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o kupoprodajnom ugovoru sa preduzećem "Trgoprodaja" Prijedor, u Republičkoj upravi ističu da, osim što ga je zaključio Gligorić, tim ugovorom nije bila predviđena mjenica kao instrument obezbjeđenja.

"Mjenica je naknadno dobijena od preduzeća `Trgoprodaja` i odnosi se na obezbjeđenje uplaćenog avansa od 1,5 miliona KM, te smo u tom iznosu i tuženi, a sve kao posljedica Gligorićevog nezakonitog rada", navodi se u saopštenju.