latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:42 ⇒ 12:59 | Autor: Agencije

Recept za najčuveniji viski izmislio rob!

Poslije 150 godina, destilerija "DŽek Danijels" priznala je da je svjetski poznati recept za najčuveniji američki viski zapravo izmislio - jedan rob.
DŽek Danijels sjedi u srednjem redu desno sa bijelim šeširom, a pored njega sin roba koji mu je otkrio recept za čuveni viski - Foto: Facebook
DŽek Danijels sjedi u srednjem redu desno sa bijelim šeširom, a pored njega sin roba koji mu je otkrio recept za čuveni viskiFoto: Facebook

Prema dosadašnjoj verziji priče, ilegalni proizvođač viskija, bjelac po imenu Den Kol, prenio je mladom učeniku DŽasperu Njutnu "DŽeku" Danijelu iskustva i naučio ga kako da vodi sopstvenu destileriju u Tenesiju. Izgleda da je brend najzad spreman da prigrli sopstvenu prošlost, budući da je objelodanio da destilerska iskustva Danijelu nije prenio Den Kol, već jedan od Kolovih robova po imenu Nearis Grin.

- Čekali smo godišnjicu da bismo otkrili istinu - kaže hroničar kuće Nelson Edi.

Na jednoj fotografiji iz tog perioda je muškarac za koga se vjeruje da je jedan od Grinovih sinova, a koji sjedi pored Danijela i njegovih radnika. Ta slika je značajna zato što je u to vrijeme bilo uobičajeno da crnci stoje pozadi. Činjenica da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenih ukazuje na to da je imao važnu ulogu u fabrici.

Neki kritičari kažu da je objelodanjivanje istine poslije 150 godine ciničan potez kojim se žele privući generacije rođene krajem 20. vijeka koje su poznate po istraživanju socijalnih problema. Time što su sada riješili da objave istinu, spriječili su da ta priča kasnije izađe na vidjelo.

Predstavnici destilerije, međutim, tvrde da su samo željeli da isprave grešku. Poslije višedecenijskog ćutanja, "DŽek Danijels" je prihvatio sopstvenu istoriju.

U destilerijama su nekada uglavnom radili robovi, a istorijski dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Istoričari, takođe, vjeruju da neke metode korišćene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vode poreijklo od drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Međutim, baš kao i većinu vrijednosti koje su bjelci preuzeli od porobljenih Afroamerikanca - od recepata do tradicije - vlasnici destilerije su prisvojili zasluge svojih robova u proizvodnji viskija.