latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:19 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Šljiva sa Majevice na ruskom, njemačkom i austrijskom tržištu (VIDEO)

Šljiva sa Majevice i ove godine naći će se na ruskom tržištu. Čačanka rana, koja prva stiže za berbu, bogato je rodila i odličnog je kvaliteta.
Majevice - šljive - Foto: RTRS
Majevice - šljiveFoto: RTRS

Zbog klimatskih pogodnosti, šljiva na Majevici sazri sedam dana ranije nego u drugim krajevima, što je prednost na tržištu. Voćari očekuju da će ove godine povećati izvoz za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine šljiva je dobro rodila, posebno čačanka rana koja je zbog krupnog ploda i vrhunskog kvaliteta tražena na ruskom tržištu. Voćari su izuzetno zadovoljni- sve što uberu ide za izvoz po izuzetno povoljnoj cijeni od 1,5 KM za kilogram.

Prinos 40 tona po hektaru čačanke rane je iznad očekivanja, otkup je organizovan po povoljnim uslovima, dobrom cijenom i isplatom u roku od nekoliko dana.

Nakon čačanke ''rane'' za berbu stižu rodnije sorte: ,,ljepotica'' ,'' rodna'' i ''stenli'' koje mogu dati 100 tona po hektaru. Prva klasa, osim na rusko, biće izvezena na njemačko i austrijsko tržište.

Otkupljivači se nadaju da će ove godine izvesti i do 3.000 tona šljive. Osim Ministarstva poljoprivrede, sadnju podstiče i lokalna zajednica. Prema procjenama, posljednjih godina na Majevici je zasađeno 800 hiljada stabala šljive i drugog voća.