latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:25 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Јasmin Keserović iz BiH prijeti Amerikancima na bošnjačkom jeziku (VIDEO)

Nova zastrašujuća video poruka Islamske države. Јasmin Keserović iz Hajdarevića kod Zavidovića na bošnjačkom jeziku prijeti stanovnicima San Franciska i Las Vegasa i poziva na ubijanje hrišćana.
Bošnjak prijeti Amerikancima (Foto: YouTube / screenshot) -
Bošnjak prijeti Amerikancima (Foto: YouTube / screenshot)

- Ustanite muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge u njihovim gradovima i njihovim državama. Postavljajte eksplozive pod njihova auta, u njihove kuće i kancelarije... Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih pa makar i nožem i nemojte da pravite razliku između vojnika i civila...', poručuje džihadista na snimku.

Posljednje obraćanje javnosti ISIL-a ne razlikuje se od prethodnih. Međutim, ovaj put poziv je upućen na jeziku koji narodi Balkana dobro razumiju.

Dragomir Keserović, profesor na Faklutetu za bezbjednost kaže da je nominalno poruka upućena Amerikancima. Međutim, kako ističe, ona je upućena svima onima koji su danas na nekom frontu borbe protiv terorizma.

Poruka mladića čije je porijeklo, nesumnjivo iz BiH, trebalo bi da zabrine policijske strukture u zemlji. U tom kontekstu, BiH, sa svojim nedovršenim sistemom bezbjednosti, ima najmanje dva problema, kaže Keserović.

"Dobar dio bezbjednosnih struktura i političkih elita ne shvata ozbiljno problem u kojem se nalazimo i koji je definitivno tu. A, drugi je da oni koji to razumiju materijalno nisu sposobni da se suprotstave", kaže Keserović.

"I nemojte da pravite razliku između vojnika i civila. Da, nemojte praviti razliku između vojnika i civila", poručio je Јasmin Keserović.

I prije ove poruke, BiH se našla na gotovo svim crnim listama kada je riječ o vezama sa terorističkim organizacijama. Prema dostupnim podacima, iz BiH na ratištima u Siriji i Iraku bori se najmanje 300 ljudi. Koliko ih se vratilo i koliku prijetnju predstavljaju, može samo da se nagađa.