latinica  ћирилица
29/06/2016 |  09:34 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Zatražen prekršajni postupak protiv BiH zbog slučaja "Sejdić-Finci"

Međunarodna grupa za prava manjina zatražila je od Savjeta Evrope da pokrene prekršajni postupak protiv BiH jer ni poslije sedam godina nije sprovedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić, Finci".
Dervo Sejdić i Јakob Finci - Foto: RTRS
Dervo Sejdić i Јakob FinciFoto: RTRS

Izvršni direktor Međunarodne grupe za prava manjina Marko Latimer rekao je da nesprovođenje ove odluke može da ima dalekosežne posljedice.

On je naveo da je došlo vrijeme da BiH ispuni preuzete međunarodne obaveze i dođe do konsenzusa izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva, prenosi "Glas Srpske".

Zastupnik Savjeta ministara Bih pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić ocijenila je da je upućivanje takvog zahtjeva vid političkog pritiska da odluka bude sprovedena.

Ona je navela da je krajnja posljedica prema zemlji koja uporno odbija da sprovede odluke suda u Strazburu isključenje iz Savjeta Evrope.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je 2009. godine da su Јakob Finci i Dervo Sejdić dokazali da su odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH diskriminatorske, jer sprečavaju pripadnike manjina da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH, odnosno za delegate u domu naroda Parlamenta BiH.