latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:56 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Među identifikovanim žrtvama u Istanbulu nema državljana BiH

U samoubilačkom napadu na istanbulskom aerodromu "Ataturk" među poginulim i povrijeđenima koji su do sada identifikovani nema državljana BiH, rekao je ministar savjetnik u Ministarstvu inostranih poslova BiH Nebojša Regoje.

On kaže da su to zvanične informacije koje je Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio u kontaktu sa nadležnim organima bezbjednosti i zdravstvenim službama Turske.

"Prema tim informacijama, postoje indicije da među još neidentifikovanima ima stranih državljana, te do dobijanja kompletnih podataka ne možemo isključiti mogućnost da je nastradao i neko od državljana BiH", rekao je Regoje.

On je naveo da je Generalni konzulat u toku noći i jutra primio više poziva državljana BiH koji su se uglavnom raspitivali za sinoćnji let aviona iz Sarajeva za Istanbul, koji je bezbjedno sletio u Izmir, ali da niko od državljana BiH nije zatražio bilo kakvu konzularnu pomoć.

"Generalni konzulat u Istanbulu nastavlja intenzivne kontakte sa nadležnim organima i sa našim građanima kako bi, u slučaju potrebe, uz saradnju sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, preduzeli sve mjere i pružili pomoć iz nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH", rekao je Regoje.

Prema procjenama Generalnog konzulata, dodao je Regoje, u Istanbulu privremeno živi oko 1.200 državljana BiH, a procjena je da po drugim osnovama, kao turisti, poslovno, svakodnevno dodatno u tom gradu boravi oko 1.000 državljana BiH.

U sinoćnjem terorističkom napadu na aerodromu "Ataturk" ubijeno je 36 ljudi, a ranjeno više od 140. Lokalni zvaničnici kažu da su većina žrtava Turci.