latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:46 | Autor: sputniknews.com

Merkelova navela razloge produženja sankcija Rusiji

Produžavanje sankcija Rusiji povezano je sa realizacijom Minskog dogovora, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za medije nakon Evropskog Savjeta u Briselu.

Stalni predstavnici EU dogovorili produženje antiruskih sankcija.“Predsednik Francuske Fransoa Oland i ja smo još jednom izvjestili danas o nivou realizacije Minskog sporazuma. Na taj način smo istakli da je produženje sankcija, nažalost, u vezi sa nivoom realizacije - potrebno. Dakle, ništa ne stoji na putu proširenja sankcija“, istakla je Merkelova.

Ranije su stalni predstavnici Evropske unije odlučili da produže sankcije protiv Rusije, koje ističu 31. jula, na još šest mjeseci ; do januara 2017. Odluku ovih diplomata treba da potvrdi Savjet Evrope.

Istovremeno, tri zemlje; Francuska, Velika Britanija i Švedska iskoristile su pravo “parlamentarne rezerve“ koja predviđa usklađivanje stavova sa lokalnim parlamentima. Kasnije se saznalo da je Italija u posljednjem trenutku tražila da se u rezoluciju uključi tačka o mogućnosti revizije politike prema Moskvi krajem 2016. godine.