latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:22 | Autor: TANЈUG

Španija: Rahoj se nada da će formirati vladu, pa makar manjinsku

Španski premijer u tehničkoj vladi Marijano Rahoj izrazio je danas nadu da će njegova Konzervativna Narodna partija uspjeti da formira jaku koalicionu vladu koja će dočekati kraj četvorogodišnjeg mandata ili da će mu makar biti omogućeno da bude na čelu manjinske vlade, čime će se izbjeći novi izbori.

Rahoj je ponovio poziv za koaliciju drugoplasiranoj Socijalističkoj-radničkoj partiji i četveroplasiranoj stranci "Sjudadanos", iako su obe već saopštile da ga neće podržati, prenijela je agencija AP.

On je juče u Briselu rekao da se nada, ako druge političke grupe ne žele u koaliciju, "da će makar dopustiti da stranka koja je pobijedila na izborima preuzme vlast, iako bi to bilo vladanje u teškim okolnostima".

PP je na ponovljenim izborima u nedjelju osvojila 137 mesta u parlamentu, ali nije uspela da osvoji dovoljan broj mjesta u parlamentu, koji broji 350 poslanika, što joj je uspjelo kad je došla na vlast 2011. godine

To su bili drugi izbori u Španiji u posljednjih šest mjeseci na kojima niko nije osvojio dovoljan broj glasova da bi formirao vladu.

Stranka na čelu sa Rahojem je pobjedila i na izborima u decembru, ali nijedna druga već stranka nije htjela da mu pomogne da formira vladu, što je scenario koji bi mogao da se ponovi i ovaj put, pa bi Španija mjesecima mogla da ima tehničku vladu, ocjenjuje AP.

Rahoj, koji bi trebalo da pokrene nove pregovore o koaliciji ove nedjelje, izjavio je da bi novi izbori bila "čista ludost".