latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:18 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Klub Hrvata: Bez zaključaka na odluke NSRS o popisu

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nije se danas odredio o zaključcima Narodne skupštne Republike Srpske u vezi sa popisom stanovništva u BiH.
Vijeće naroda Republike Srpske - Foto: RTRS
Vijeće naroda Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović rekao je da je paradoks da su skupštinski zaključci o popisu u BiH objavljeni u "Službenom glasniku Srpske", a da se pri tome o njima nije izjasnilo Vijeće naroda, te da se uopšte razmatra donošenje zakona o popisu u Srpskoj kada je popis u BiH sproveden.

- Naravno da Narodna skupština ima mogućnost da razmatra određene stvari na dnevnom redu, ali je ovo ispalo malo naopako - rekao je Tomljanović novinarima nakon sjednice Kluba Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

Tomljanović smatra da je skupštinske zaključke donesene na posebnoj sjednici 21. juna moguće osporiti u Ustavnom sudu Srpske, bez obzira na proceduru zaštite vitalnog nacionalng interesa.

On kaže da i sam zna da su u BiH popisivani oni koji ne žive u zemlji, ali da je to trebalo sankcionisati u momentu kada se popis sprovodio.

Na 17. posebnoj skupštinskoj sjednici, koja je održana 21. juna, poslanici su usvojili zaključke kojima se ne prihvata nezakonita i štetna odluka o Јedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

U zaključcima se navodi da Srpska neće priznati niti objaviti rezultate popisa. Zaključcima je, između ostalog, predviđeno da se pokrene procedura donošenja zakona o popisu u Srpskoj.