latinica  ћирилица
29/06/2016 |  14:41 ⇒ 14:48 | Autor: sputniknews.com

Putin naložio ublažavanje sankcija Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas i o ukidanju restriktivnih mjera u vezi sa posejtom ruskih turista Turskoj, javila je pres-služba Kremlja.
Putin i Erdogan (Foto:DW) -
Putin i Erdogan (Foto:DW)

Ruski predsjednik naložio je kabinetu ministara Ruske Federacije da stupi u pregovore sa turskim vlastima za nastavak saradnje u trgovini i drugim oblastima, saopštio je Kremlj.

- Predsjednik Turske me je uvjerio da će turske vlasti učiniti sve što od njih zavisi da omoguće bezbjednost naših državljana na teritoriji Turske - izjavio je Putin na sastanku svog kabineta.

Dvojica lidera su u 40-minutnom razgovoru izrazili odlučnost da ožive međusobne odnose i da se bore protiv terorizma, saopštila je kancelarija turskog predsjednika.

U prvom direktnom razgovoru dvojice lidera od obaranja ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice, novembra prošle godine, dogovoren je sastanak "oči u oči", navodi se u saopštenju. Vrijeme i mjesto susreta biće dogovoreni preko diplomatskih kanala, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin i Erdogan dogovorili su se da preduzmu mjere za normalizaciju odnosa dviju zemalja i da se sastanu najvjerovatnije na samitu G20 koji će biti održan 4. i 5. septembra u Kini.

Putin je izjavio Erdoganu saučešće u vezi sa jučerašnjim terorističkim napadom u Istanbulu.

Dogovoreno je i intenziviranje međunarodne saradnje u borbi protiv zajedničke terorističke prijetnje.

Današnji razgovor bio je ranije zakazan, a dolazi samo nekoliko sati nakon terorističkog napada na aerodromu u Istanbulu u kojem je poginula 41 osoba, a ranjeno 239.