latinica  ћирилица
29/06/2016 |  22:41 | Autor: Nezavisne

Igokea poslala prijavu za učešće u FIBA Ligi šampiona

"Pokušali smo da dogovorimo direktno učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, ali po svemu sudeći, moraćemo da igramo kvalifikacije. Želja nam je plasman u grupu#, rekao je Igor Dodik, generalni menadžer KK Igokea, koji je potvrdio da će tim igrati novo FIBA takmičenje.
Igokea - Foto: klix.ba
IgokeaFoto: klix.ba

Tim iz Aleksandrovca će se naredne sezone okušati na međunarodnoj sceni i, po svemu sudeći, očekuju ga kvalifikacije za takmičenje pod okriljevem FIBA, koje će se igrati prvi put.

Јuče je održan bord Lige šampiona, nakon kojeg je trebalo da bude poznata konačna lista učesnika ovog takmičenja. Ono što je jasno, u grupnoj fazi naći će se 32 ekipe, od čega su 24 sigurni učesnici dok će osam put naći kroz kvalifikacije.

Pored Igokee, tu bi trebalo da učestvuje još 31 tim.

Prvo kolo kvalifikacija trebalo bi da se igra 27. i 29. septembra.

"Popunili smo prijavu za učešće u Ligi šampiona i sada čekamo povratnu informaciju koja bi trebalo da dođe u toku dana", kazao je  Dodik, koji je na taj način potvrdio spremnost prvaka BiH da igra na međunarodnoj sceni.

Glavni problem za "igose" bio je finansijski dio, ali generalni menadžer ovog tima ističe da je FIBA u tome spremna da izađe u susret svim učesnicima.

"Za putovanje i smještaj FIBA će davati nadoknadu i to je jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili da igramo Ligu šampiona", kazao je Dodik, koji je svjestan da klub očekuje mnogo posla kako bi izborio učešće u grupnoj fazi: "Plasman u grupnu fazu je jedna od želja, ali koliko će to biti realno, vidjećemo kada bude objavljena lista potencijalnih protivnika. Plasman u grupu bio bi veliki uspjeh pošto će se tamo igrati veliki broj utakmica sa mnogo dobrih ekipa i nadamo se da bi to privuklo navijače u velikom broju."

Čelnici Igokee već su do sada obavili mnogo posla za narednu sezonu pošto su potpisali ugovore sa trenerom Draganom Bajićem, a produžena je saradnja i sa Vukom Radivojevićem, Miroslavom Pašajlićem i Nikolom Pešakovićem. Dodik najavljuje da to neće biti kraj.

"Kada se bude definisalo sve u vezi s Ligom šampiona, onda ćemo na osnovu toga sklapati tim. Trenutno je najbitnije da smo zadržali okosnicu tima iz prošle sezone i trenera. Pregovaramo sa još nekim igračima o produžetku saradnje, a tek nakon toga ćemo tražiti pojačanja na pozicijama na kojima nam to bude potrebno", jasan je on.

FIBA je ranije predstavila budžet za novo takmičenje i tada je postalo jasno da će 32 kluba učesnika podijeliti ukupno 4,42 miliona evra, što je daleko manje od onog što su dijelili učesnici Evrolige u sezoni iza nas.

Za narednu sezonu Evrolige, u kojoj će učestvovati 16 ekipa, najavljen je budžet od 36 miliona evropskih novčanica.

Nagrade FIBA Lige šampiona

Plasman u grupu 100.000 eura
Plasman u 1. rundu plej-ofa 20.000 eura
Plasman u 2. rundu plej-ofa 40.000 eura
Četvrto mjesto 60.000 eura
Treće mjesto 80.000 eura
Finalista 100.000 eura
Šampion 340.000 eura

 Nagrade Evrolige u 2015/16.

Plasman u prvu fazu 150.000 eura
Pobjeda u top 16 35.000 eura
Pobjeda u plej-ofu 35.000 eura
Četvrto mjesto 250.000 eura
Treće mjesto 350.000 eura
Finalista 400.000 eura