latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:58 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Ekonomija BiH- još dugo do evropskog prosjeka

BiH bi trebalo da ima ekonomske stope rasta više od šest odsto da bi u narednih nekoliko decenija dostigla prosječni evropski nivo standarda, navodi Direkcija za makroekonomsku analizu BiH, u biltenu "Autluk perspektive" dostavljenom Srni.
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS

Projektovani ekonomski rast BiH za ovu godinu iznosi 3,2 odsto, a u narednoj godini 3,5 odsto. Do jačanja rasta trebalo bi doći kroz dalje jačanje domaće tražnje i neutralan doprinos spoljnotrgovinskog bilansa.

Povoljnije okruženje bi, osim povećanja izvoza i zaposlenosti, trebalo dovesti i do jačanja privatnih investicija za koje se očekuje da će imati skroman rast.

Očekuje se i ponovno intenziviranje javnih radova sa stopom od 11 do 12 odsto, što će uglavnom biti finansirano povoljnim spoljnim zaduživanjem.

Tako bi realni rast plata, uz rast broja zaposlenih, kao posljedica sve jačeg izvoza i investicija, trebalo da ojača raspoloživi dohodak građana i to uprkos blagom negativnom trendu njegovog dijela koji pristiže u vidu doznaka iz inostranstva.

U isto vrijeme, nasuprot javnim radovima, očekuje se skroman realni rast javne potrošnje od 1,2 odsto u ovoj i 1,5 odsto u narednoj godini, kao rezultat postepene konsolidacije javnih finansija.

Ekonomski rast bi trebalo da jača i tokom 2018. godine za koju je projektovan rast od 3,7 odsto, te neznatno jačanje stope rasta od 3,8 odsto u 2019. godini.

Ovo bi trebalo u najvećoj mjeri da bude posljedica postepenog jačanja rasta privatnih investicija uz dvocifren realni rast javnih radova. /