latinica  ћирилица
03/07/2016 |  16:51 | Autor: B92

Marej: Vrijeme je da se slavi Novakov podvig

Poraz Novaka Đokovića u trećem kolu izazvao je tektonski poremećaj u svetu tenisa, pa je pitanje o tome bilo neizbježno u razgovoru s ostalim teniserima.

Drugi teniser svijeta Endi Marej kaže da je poraz jednom morao da se dogodi i da je sada pravi trenutak da se stavi u kontekst sve što je Novak postigao.

“Bio je u nevjerovatnoj seriji i zato svi od njega očekuju da pobijedi u svakom meču, ali istorija nas uči da to ne može da se dogodi. Uvijek naiđe dan kada ti ne igraš na svom maksimumu, a protivnik je sjajan – kada Kveri servira dobro, teško ga je pobjediti“, rekao je Marej i dodao:

“Umjesto da na to gledamo kao na iznenađenje, treba da slavimo ono što je Đoković postigao, a to je nešto izvanredno. Oborio je brojne rekorde, osvojio sva četiri Slema u nizu, ostvario 30 Gren slem pobjeda zaredom, nevjerovatno. Sada je vjerovatno razočaran, ali njegovih prethodnih 12 mjeseci najbolje su što smo imali u tenisu godinama unazad“.

Na pitanje da li je iznenađen što je Sem Kveri okončao Đokovićev niz, Marej je odgovorio:

“To je trava, vidjeli ste i prošle godine Novaka sa Kevinom Andersonom – jak server koji do tada nije pobjeđivao vrhunske igrače na Slemovima, a bio je vrlo blizu s Novakom, izgubio je sa 7:5 u petom setu. Onda je pobijedio mene na US openu... Čest je slučaj da mečeve sa serverima tog tipa odluči nekoliko poena, a ako ne osjećaš lopticu dobro, to samo stvara dodatni pritisak“.

Australijski teniser Bernard Tomić kaže da je Kveri igrao fantastično i dodaje:

“Novak nije bio na svom maksimumu. Mislim da kada toliko pobjeđuješ kao on, nekada je teško da se koncentrišeš, a i svi žele da te pobjede svakoga dana. Sem je odigrao meč života, a to je i potrebno kako bi se savladao najbolji na svijetu“.

Miloš Raonić kaže da Đokovićeva eliminacija neće mnogo promeniti turnir, dok Stiv DŽonson ističe da sada svi imaju više vjere u sebe.

Đoković je trostruki šampion Vimbldona (2011, 2014, 2015), a porazom je prekinuo niz od 28 Gren slem turnira na kojima je stizao makar do četvrtfinala.