latinica  ћирилица
04/07/2016 |  07:40 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Mektić: Cilj - borba protiv terorizma, a ne prenošenje nadležnosti (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je sinoć u Modriči da se formiranjem koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH želi postići efikasnija borba protiv radikalizma i terorizma, a ne prenijeti nikakva nadležnost sa entiteta na BiH.
Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan MektićFoto: SRNA

Mektić ističe da formiranjem ovog tijela neće biti prenesena nikakva nadležnost sa entiteta na BiH, jer Savjet ministara BiH ne može prenijeti nadležnosti propisane zakonom.

"Želimo u okviru nadležnosti svake agencije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH stvoriti kapacitet da se efikasnije borimo protiv radikalizma i terorizma", rekao je Mektić novinarima.

On je izjavio da neće ispoštovati zaključke Vlade Republike Srpske o formiranju koordinacionog tijela na nivou BiH, pojašnjavajući da se odlukom o koordinaciji želi napraviti mehanizam, a ne nova institucija.

Mektić kaže da je borba protiv terorizma i ilegalnih migranata moguća saradnjom i zajedničkim radom službi bezbjednosti BiH i susjednih zemalja.

On je dodao da je protiv podizanja bilo kakvih ograda prema susjednim zemljama i da mu nije poznato zašto je Hrvatska podigla ogradu na granici sa Srbijom.

"Na nivou BiH insistiram na koheziji svih službi bezbjednosti, na zajedničkoj borbi svih agencija protiv terorizma i bilo kojih drugih bezbjednosnih izazova", rekao je Mektić i istakao da očekuje saradnju na nivou regiona, posebno među susjednim zemljama.

Mektić je sinoć u Modriči učestvovao na tribini SDS-a.