latinica  ћирилица
17/07/2016 |  12:34 ⇒ 20:46 | Autor: Agencije

Turske vlasti objavile krah puča; 6.000 pritvorenih

Turske vlasti pritvorile su do sada oko 6.000 ljudi za koje se sumnja da su povezani sa neuspjelim pokušajem državnog udara, ali to neće biti konačan broj. Predsjednik Erdogan najavljuje da će nastaviti da "čisti virus" koji je zarazio državne institucije. Među pritvorenima su i Erdoganov vojni asistent, kao i komandant vojne vazduhoplovne baze Indžirlik, general Bekir Erdžan Van.
Turska     (Foto:AP Photo/ Lefteris Pitarakis) -
Turska (Foto:AP Photo/ Lefteris Pitarakis)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, govoreći na sahrani ubijenih u neredima, poručio da će nastaviti da "čisti virus" odgovoran za pokušaj državnog udara, aludirajući na imama Fetulaha Gulena, prenosi Rojters.

Turski predsednik istakao je i da se nastavljaju hapšenja članova Gulenove grupe koji su "upropastili" tursku vojsku.

Narodu se preko državne televizije obratio i premijer Binali Јildirim. Rekao je da je pokušaj puča "100 odsto" neuspio ali je pozvao građane da ostanu na "demokratskoj straži".

Takođe je pozvao građane da ne miješaju "paralelne bande" u uniformama sa turskim vojnicima, prenosi Rojters.

- Naš posao još nije gotov, operacija čišćenja će biti uskoro dovršena, rekao je turski premijer.

Prethodno je ministar pravde Bekir Bozdag za tursku NTV izjavio da se očekuje da će pritvorenih zavjerenika biti i više od 6.000.

Si-En-En Turk javio je da je pritvoren i glavni vojni asistent predsednika Erdogana. 

Među pritvorenima je i komandant vojne vazduhoplovne baze Indžirlik, general Bekir Erdžan Van, koji je osumnjičen za saučesništvo u pokušaju puča, navodi Rojters. Neimenovani visoki oficir turske vojske rekao je dopisniku britanske agencije da je ponovo uspostavljena kontrola u cijeloj zemlji, ali da je nekoliko grupa zavjerenika i dalje na slobodi i da se nalaze u Istanbulu. Međutim, tvrdi izvor Rojtersa, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost po bezbjednost zemlje.

Pored toga, još su na slobodi i neki od značajnijih oficira turske vojske koji su učestvovali u pokušaju državnog udara, ali se očekuje da će i oni uskoro biti uhapšeni.

Agencija AP javlja da je turska vlada ubrzala obračun sa zavjerenicima u propalom puču protiv Erdogana, izdavši na desetine naloga za hapšenje sudija i tužilaca i pritvaranje oficira.

Američka agencija podsjeća da su već uhapšena trojica važnih generala, zajedno sa stotinama vojnika, a da je vlada u Ankari smijenila skoro 3.000 sudija i tužilaca. U pokušaju vojnog puča u Turskoj u noći između petka i subote ubijeno najmanje 265 i ranjeno više od 1.400 ljudi, a vladini zvaničnici su objavili da su ubijena najmanje 104 zavjerenika.

U 85.000 džamija u Turskoj pročitane su molitve za mir i demokratiju u zemlji kao i za žrtve neuspjelog puča.

Molitva "Sela" obično se čita u isto vrijeme u džamijama za vrijeme sahrana ili komemoracija, i kao poziv za okupljanje kad su neke vanredne okolnosti. U međuvremenu, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek obratio se investitorima i poručio da ne treba da brinu zbog neuspjelog puča.

Simsek je na Tviteru napisao da Vlada situaciju drži pod kontrolom i da će preduzeti "sve neophodne mjere" poslije konsultacija sa centralnom bankom i trezorom, prenosi Rojters.

Nije, međutim, precizirao o kojim je mjerama riječ. Najavio je i da će tokom dana obaviti telefonske razgovore sa svim važnijim investitorima širom svijeta. "Dogovorili smo se o svim neophodnim mjerama. Sve držimo pod kontrolom. Nema razloga za brigu", napisao je Simsek naTviteru, prenosi Rojters.

Pučisti optuženi za ilegalni ulazak u Grčku

Grčki tužilac optužio je osam turskih oficira, koji su helikopterom pobjegli u Grčku nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, da su ilegalno ušli u grčki vazdušni prostor i povrijedili ga, saopštio je njihov advokat, javlja AFP.

Turski oficiri, koji su u Grčkoj podnijeli zahtev za azil, stigli su u tu zemlju u subotu vojnim helikopterom, nakon što su vlastima na aerodromu u sjevernom grčkom gradu Aleksandropolisu uputili signal za pomoć.

Vojni udar neutralisan

Turske oružane snage saopštile su da je neutralisan vojni udar čiji je cilj bio svrgavanje vlasti, te da je vojska pod komandom države i turskog naroda. U saopštenju se ističe da je turski narod odigrao najveću ulogu u sprečavanju vojnog udara. Frakcija unutar turske vojske pokušala je da svrgne vlast upotrebom tenkova i helikoptera.

Poginulo više od 290 ljudi

Broj poginulih u neuspjelom vojnom udaru u Truskoj porastao je na više od 290, a ranjeno je više od 1.400 ljudi, saopšteno je iz turskog Ministarstva spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da je među poginilima više od stotinu učesnika udara. Udar su nesumnjivo izveli sljedbenici vjerskog lidera Fetulaha Gulena, dodaje se u saopštenju. Gulen je negirao umiješanost u udaru.

Predali se pučisti na aerodromu "Sabiha Gokčen"

Na drugom po veličini istanbulskom aerodromu "Sabiha Gokčen", turska policija locirala je i poslije kraćeg sukoba uhapsila 11 pripadnika žandarmerije, za koje se sumnja da su učestvovali u puču, dok je u bazi u mjestu Konija u centralnoj Anadoliji uhapšeno je sedam pripadnika vojske, javljaju agencije.

Policija je stigla na aerodrom u Istanbulu s nalogom da uhapsi nekoliko pripadnika lokalnog odreda Žandarmerije, ali je naišla na otpor i ispalila više hitaca upozorenja. Poslije kraćeg sukoba pučisti su se predali. Niko nije ubijen, javila je ruska agencija TAS.

 Erdogan: Moguće vraćanje smrtne kazne posle puča

Erdogan nagovestio  da bi poslije neuspelog pokušaja vojnog puča Turska mogla ponovo da uvede smrtnu kaznu i da će vlada na tu temu razgovarati sa opozicionim strankama.

Obraćajući se ispred svoje kuće u Istanbulu grupi pristalica koji su zatražili uvođenje smrtne kazne, Erdogan je odgovorio: "Ne možemo da ignorišemo taj zahtjev", prenio je Rojters.

U Turskoj od 1984. godine nijedan zatvorenik nije pogubljen, a ta zemlja 2004. godine ukinula je i zvanično smrtnu kaznu u skladu sa kriterijumima za priključenje Evropskoj uniji.

Erdogan je, takođe, pozvao svoje pristalice da do petka na ulicama i trgovima nastave sa protestima protiv pokušaja puča, ističući da prijetnja protiv njega nije sasvim eliminisana.