latinica  ћирилица
17/07/2016 |  17:50 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Suprotstaviti se ucjenjivačkim politikama (VIDEO)

U Sarajevu bi sutra trebalo da bude parafiran adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Bosne i Hercegovine.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Nakon potpisa SSP-a, bilo je dogovoreno da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić potpišu Pismo namjere MMF-u.

Međutim, njihov stranački šef Bakir Izetbegović, postavio je novi uslov za usvajanje mehanizma koordinacije.

Lider Demokratskog narodnog saveza smatra da je čista ucjena Republike Srpske što predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić namjerno ne potpisuju Pismo namjere MMF-u. Njihovim ucjenama treba se suprotstaviti kaže Pavić.

- To je čista ucjena kojoj Zvizdić i Novalić žele da Republika Srpska ostane bez noca i da time dokažu da je Srpska nesposobna i da ne može funkcionisati. Predstavnici Saveza za promjene koji su vlasti u BiH imaju mogućnost da u Savjetu ministara blokiraju sve što Zvizdić zamisli i prema tome moraju se suprotstaviti takvim ucjenjivačkim politikama, rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS.

Lider SDA Bakir Izetbegović sporazum sa MMF-om uslovljava usvajanjem Mehanizma koordinacije prema sarajevskim mjerilima. Srpska, smatra Izetbegović, treba da odustane od odlučivanj konsenzusom u mehanizmu koordinacije.

- Nadam se da će modificirati taj zahtjev, pa da ćemo imati koordinacijski mehanizam i konačno aranžman sa MFF-om, jer to dvoje će ostati povezano....to dvoje će ostati povezano, istakao je Izetbegović.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović za našu televizuju je izjavila da na ucjene iz Sarajeva ne pristaje.

- Kad se Pismo namjere potpiše, i aranžman odobri na Bordu direktora MMF-a i novac stavi na raspolaanje entitetima, tek tad možemo nastaviti da razovaramo o mehanizmu koordinacije. Da li će to biti ove ili naredne godine, ili nikad, to zavisi jedino od SDA, a ne od Vlade Republike Srpske, naglasila je Cvijanovićeva.

Izetbegović, Zvizdić i Novalić ugrožavaju Reformsku agendu i sporazume sa drugim finansijskim institucijama, poručuju iz Vlade. Republika Srpska trebalo je da u julu dobije 50 miliona maraka od MMF-a. Ukoliko se to ne dogodi, u Vladi imaju rješenje.

- Ukoliko ona izostane u 2016. mi ćemo, a više od tri godine nismo imali podršku MMF-a, mi ćemo to pokušati da nadoknadimo zaduživanjem na domaćem finansijskom tržištu, dodao je Dlibor Tomaš, savjetnik ministra finansija Republike Srpske.

Ukoliko Zvizdić i Novalić do ponedjeljka ne pošalju potpisano Pismo namjere, Odbor direktora MMF-a neće 27. jula razmatrati aranžman sa BiH.