latinica  ћирилица
19/07/2016 |  07:38 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

ID preuzela odgovornost za napad u vozu u Njemačkoj; napadač bio samoradikalizovan (VIDEO)

Izbjeglica iz Avganistana, naoružan sjekirom i nožem, povrijedio je četiri osobe u vozu na jugu Njemačke prije nego što ga je ubila policija, rekli su zvaničnici.
Njemačka: Nakon napada sjekirom u vozu (foto: Twitter @InfosFrancaises) -
Njemačka: Nakon napada sjekirom u vozu (foto: Twitter @InfosFrancaises)

Policija je pronašla u sobi Avganistanca, koji je sjekirom i nožem napao putnike u vozu u Njemačkoj, poruku djelimično napisanu na paštunskom jeziku, što ukazuje da je bio samoradikalizovan, izjavio je bavarski ministar unutrašnjih Јoahim Herman.

On je, međutim, naglasio da to još nije dokazano.

Prethodno, novinska agencija Amak, bliska džihadsitima, javila je da je napadač u vozu borac "Islamske države".

"Islamska država" preuzela je odgovornost za napad avganistanskog tinejdžera izbjeglice u vozu, koji se dogodio sinoć oko 21.15 časova u vozu na liniji između gradova Trojhlingen i Vircburg, na jugu Njemačke.

"Počinilac napada u Njemačkoj bio je jedan od naših boraca i on je izvršio napad kao odgovor na poziv da se napadaju zemlje članice koalicije koje se bore protiv 'Islamske države'", navodi se u saopštenju grupe.

U sobi u kojoj je živio sedamnaestogodišnji napadač, izbjeglica iz Avganistana, pronađena je rukom nacrtana zastava "Islamske države", izjavili su ranije državni zvaničnici.

Pozivajući se na očevice, njemački mediji javljaju da je prilikom napada napadač uzvikivao "Alahu ekbar".