latinica  ћирилица
19/07/2016 |  08:58 ⇒ 09:00 | Autor: Agencije

Devet najbogatijih država primilo samo desetinu tražilaca azila

Šest najbogatijih zemalja, koje predstavljaju više od pola globalne ekonomije, primile su manje od devet posto ukupne svjetske populacije izbjeglica, objavila je humanitarna organizacija Oksfam.

Sjedinjene Američke Države, Kina, Јapan, Njemačka, Francuska i Velika Britanija primile su 2.1 miliona izbjeglica i tražilaca azila u 2015., što je samo  8.8 odsto ukupnog broja izbjeglica u svijetu, navodi se u izvještaju Oksfama. S druge strane, siromašnije zemlje udomile su većinu ljudi koji traže spas od rata i stradanja.

"Јordan, Turska, Pakistan, Liban, Јužnoafrička Republika, kao i okupirane palestinske teritorije primile su više od 50 posto od ukupnog broja izbjeglica i tražilaca azila u svijetu, ali te zemlje čine manje od dva posto svjetske ekonomije.

Iako je Njemačka nedavno primila mnogo više izbjeglica u odnosu na druge bogatije nacije, i dalje postoji veliki raskorak, s obzirom da siromašnije zemlje pružaju sigurno utočište za najveći dio izbjeglica", navodi izvještaj.

Oxfam je zato pozvao vlade zemalja da donesu odluku o primanju više izbjeglica te da pruže više pomoći zemljama koje su pružile utočište većini izbjeglica uoči dva velika sammita posvećena upravo izbjeglicama i takozvanim ekonomskim migrantima koji se trebaju održati u septembru.