latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:06 ⇒ 09:07 | Autor: TANЈUG

Turnbul položio zakletvu za premijera Australije

Malkolm Turnbul položio je danas svečanu zakletvu i zvanično započeo drugi mandat na funkciji premijera Australije, nakon tijesne pobjede na izborima, a među svoje prioritete je postavio oporavak budžeta i referendum o istopolnim brakovima.

Taj multimilioner i bivši bankar je sa svojom Liberalno-nacionalnom koalicijom na izborima 2. jula osvojio 76 od ukupno 150 mjesta u parlamentu, a pošto je brojanje glasova i dalje u toku, moguće je da će dobiti još jedno mjesto, prenijela je agencija AFP.

Iako je to dovoljno da Turnbul ostane premijer, bilo je to daleko od ubjedljive pobjede, budući da je konzervativna koalicija izgubila parlamentarnu većinu koju je ranije imala.

Turnbul je položio zakletvu u zgradi Vlade u Kanberi pred generalnim guvernerom Piterom Kosgrovom, predstavnikom engleske kraljice Elizabete II u Australiji.

On je uglavnom zadržao isti tim ministara iz perioda prije izbora, što znači da bivši premijer Toni Abot, kojeg je Turnbul smenio sa čela stranke u septembru prošle godine, neće imati mjesta u vladi.