latinica  ћирилица
19/07/2016 |  10:19 | Autor: TANЈUG

Mudis smanjuje kreditni rejting Turske na status smeća?

Agencija za ocjenu suverenog kreditnog rejtinga, Mudis, razmatra moguće smanjenje kreditnog rejtinga Turske, poslije pokušaja vojnog puča u toj zemlji minulog vikenda.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Snižavanjem ocjene kreditne sposobnosti Turske za jedan stepen sa sadašnjeg nivoa Baa3, rejting te zemlje bi pao na "špekulativni" nivo, odnosno na status "smeća", prenosi agencija Frans pres

"Uprkos tome što se vojni puč izjalovio, Mudis smatra da sama činjenica da je do njega došlo odražava šire političke izazove, zbog čega kreditni rizik ostaje povišen", saopštio je Mudis.

"Smatramo da nedavno narastanje političke neizvjesnosti na domaćoj sceni, a posebno pokušaj vojnog puča, imaju potencijal da značajno negativno utiču na putanju rasta zemlje, i taj rizik ćemo ocijeniti tokom revizije", naveli su iz Mudisa.

Agencija je mišljenja da Turska sprovodi ekonomske reforme sporije nego što se očekivalo i da su izgledi privrednog rasta oslabili, predvidajući da će rast biti 3,0 odsto u ovoj godini u odnosu na 3,5 procenata u 2015.

Zemlja je u velikoj mjeri zavisna od inostranog finansiranja državnog i privatnog sektora, a takvo oslanjanje "izlaže zemlju opasnosti od naglih promjena povjerenja investitora".

Agencija Fič, druga od tri vodeće kuće za ocjenu kreditnog rejtinga, saopštila je sinoć da je pokušaj puča i surove mjere koje je poslije njegovog slamanja preduzela vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana "izbacila u prvi plan političke rizike po suvereni kreditni status te zemlje".

"Da li će se to prenijeti na pritisak na suvereni rejting zavisi od obima u kojem će vladina reakcija produbiti političke podele i oslabiti nezavisnost institucija. To bi moglo da ugrozi koherentnost politike i da poveća rizik da se spoljni finansijski stresovi materijalizuju", navela je ta agencija.

Fičova trenutna ocjena turskog suverenog duga je na "BBB-", jedan stepen iznad "špekulativnog". Iz agencije su saopštili da je njihovo sljedeće razmatranje rejtinga Turske zakazano za 19. avgust.