latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:09 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Košarac: Politika SzP-a nanosi Srpskoj sve veću štetu

Politika pristajanja na sve, koju u Sarajevu vode predstavnici takozvanog Saveza za promjene /SzP/, svakog dana Republici Srpskoj nanosi sve veću političku i ekonomsko-finansijsku štetu, upozorio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, svaka sjednica Savjeta ministara BiH predstavlja novu opasnost po Republiku Srpsku jer ministri iz takozvanog SzP-a, posebno iz redova SDS-a, ćutke prelaze preko najprljavijih podvala i ucjena vodećih bošnjačkih političara.

"Prvo su Mladen Ivanić i Mladen Bosić prevareni oko popisa, a sada i Mirko Šarović kaže da je obmanut tvrdnjama kolege /Ismira/ Јuska iz Savjeta ministara BiH da je Republika Srpska dala saglasnost za usvajanje Okvirne strategije saobraćaja do 2030. godine, iako u tom dokumentu nema ni jednog jedinog projekta iz Srpske! Dokle će ih varati, obmanjivati i ucjenjivati na štetu svih građana Republike Srpske", zapitao je Košarac u izjavi Srni.

On je dodao da je potpuno nemoguće da Šarović nije znao za više puta javno saopšteni i napisani stav Vlade Republike Srpske da se Okvirna strategija saobraćaja ne može usvajati bez mehanizma koordinacije i usaglašavanja sa Strategijom Republike Srpske.

"Republika Srpska će vjerovatno izgubiti milione evra finansijske podrške EU i međunarodnih finansijskih instititucija za izgradnju putne infrastrukture zbog snishodljivog i autističnog ponašanja ministra Šarovića", upozorio je Košarac.

On je naglasio da je po Srpsku izrazito štetno i ćutanje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH na ucjene Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića u vezi sa usvajanjem mehanizma koordinacije, odnosno dovođenjem u vezu tog pitanja sa kreditom Međunarodnog monetarnog fonda.

"Očigledno je da su Izetbegović i Zvizdić, zbog slabosti predstavnika takozvanog Saveza za promjene, potpuno ovladali zajedničkim institucijama BiH. Kako može Denis Zvizdić u ime cijelog Savjeta ministara BiH da ucjenjuje Vladu Republike Srpske, a da Mirko Šarović ne reaguje? Umjesto reakcije, koja bi značila zamrzavanje donošenja bilo kakve odluke u Savjetu ministara dok ucjene ne prestanu, Šarović diže ruku za izrazito štetnu Okvirnu strategiju saobraćaja i tako potvrđuje Zvizdićev stav da se odluke mogu donositi bez mehanizma koordinacije i bez saglasnosti Vlade Srpske", zaključio je Košarac.