latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:16 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Kostić: Srbi u FBiH zapostavljeni i ugoženi

Srbi u Federaciji BiH apsolutno su zapostavljeni, u teškom položaju i ugrožena su im osnovna ljudska prava, ocijenio je novoizabrani predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić.
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia)

"Mislim da su Srbi kao jedan od naroda bivših republika SFRЈ najgore prošli od svih. Danas je srpski narod u Hrvatskoj i Crnoj Gori u položaju da bukvalno nema nikakva prava. Imovina im nije vraćena, ljudi nemaju mogućnosti da dobiju stalno zaposlenje, a na prostore u Hrvatskoj jedino se vraća starija populacija", rekao je Kostić.

On je ukazao da su Srbi u Crnoj Gori već 16 godina u mnogim sredinama zapostavljeni, ne mogu da dobiju posao, a među njima ima profesora srpskog jezika koji su izgubili posao jer nisu htjeli da se odreknu srpskog jezika.

Kostić je najavio da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu novog saziva Skupštine Srbije raditi na vraćanju povjerenja koje je dijaspora izgubila u maticu.

On kaže da će plan djelovanja kada su u pitanju Srbi u regionu biti napravljen nakon uvida u stanje prilikom obilaska srpskih zajednica, koji će početi 19. avgusta posjetom Rumuniji.

"Mi ćemo se odmah po formiranju Vlade posvetiti obilasku naših zajednica u regionu, a onda ćemo na osnovu toga napraviti plan koji će biti realan i izvodljiv", rekao je Kostić.

On je ukazao da ovaj odbor nema mnogo izvršnih ovlašćenja i napomenuo da su takva ovlašćenja uglavnom u nadležnosti Uprave za dijasporu koja već dvije godine nema direktora.

"Od 2012. godine kada je ukinuto Ministarstvo za dijasporu postojala je kancelarija, koja je ukinuta 2013. godine i sada Uprava funkcioniše u okviru Ministarstva bez direktora. Јedino što mogu da obećam za početak je rad i intenziviranje odnosa kroz međusobne susrete", rekao je Kostić, koji je član Pokreta "Dveri".

On je ocijenio da je položaj Srba u dijaspori "apsolutno zapostavljen i u najgorim mogućim odnosima /sa maticom/ u proteklih 15 godina", za šta, kako je rekao, najveću odgovornosti snosi matična država Srbija.

"Matična država Srbije nije iskoristila neka prava koja su iskoristile druge države u regionu, da ne govorim o drugim nacionalnim manjinama u Srbiji, kao što su Mađari, Rumuni, koji za razliku od našeg naroda u Mađarskoj ili Rumuniji, imaju u Srbiji ogromna prava i po pitanju medijskih i kulturnih sloboda...", zaključio je Kostić.