latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:19 ⇒ 11:20 | Autor: B92

Hejg savjetovao DŽonsonu da sačuva prisustvo Britanije na Balkanu

Bivši šef diplomatije Velike Britanije Vilijam Hejg objavio je "uputstvo za ministrovanje" upućeno svom nasljedniku Borisu DŽonsonu, u kome se spominje i Balkan.
Boris DŽonson - Foto: Getty Images
Boris DŽonsonFoto: Getty Images

Kako je naveo, Britanija bi tamo morala da nastavi da "bude prisutna i vrši uticaj", kako region ne bi "skliznuo u nove konflikte".

Hejg je u autorskom tekstu u "Telegrafu" čestitao DŽonsonu na tome što će moći da obavlja "najfascinantniji posao na svijetu" i poručio mu da mu dobro žele i mnogi među onima koji se ne slažu sa njegovim stavom o EU.

Hejg je svom nasljedniku namijenio deset savjeta, a prvo mu je poručio da iskoristi neobičnu prednost koju mu pruža činjenica da je istovremeno i veoma poznat i veoma potcenjen.

"Ignoriši buku koja se podigla, gdje god da odeš i zvaničnici i obični ljudi će željeti da čuju šta ima da kaže jedan od najprepoznatljivijih ministara u našoj istoriji. Putuj često, avioni se ne kvare svaki dan. Ovaj posao čini mnogo više od bregzita", naveo je Hejg.

Bivši ministar je DŽonsonu rekao da b trebalo da pokaže da je "Britanija za jačanje prijateljstava", kao i da bi trebalo da se fokusira na Tursku i Bliski istok.

Ipak, Hejg je istakao da DŽonson ne bi smio da pristane na tvrdnje da će će moć Britanije početi da slabi na račun zemalja koje jačaju. U tom kontekstu, rekao mu je da bi trebalo da insistira na poziciji na jugoistoku Evrope.

"Dokaži svoju tvrdnju da Evropa nije isto što i Evropska unija, tako što ćeš pokretati inicijative na jugoistoku kontinenta. Rješenje kiparskog pitanja bi predstavljalo značajan doprinos stabilnosti na Mediteranu, a mi tamo imamo ključnu ulogu. Prisustvo i uticaj Britanije na zapadnom Balkanu su od vitalnog značaja ukoliko želimo da sprečimo da ta regija ponovo sklizne u konflikte. Evropske kolege će cijeniti tvoju pomoć, bez obzira na to koliko su neki od njih skeptični prema tebi", naveo je Hejg.

U preostalih pet tačaka, Hejg je bivšem gradonačelniku Londona poručio da dobro pazi na "balansiranje u Aziji", da što prije ode u SAD i objasni pozicije Britanije prema Evropi i ono šta će se dešavati u sklopu bregzita, kao i da se pobrine da Britanija lansira nove humanitarne inicijative.

"Izgradi ministarstvo u jednu od najvećih institucija za spoljnu politiku na svijetu. Imaš na raspolaganju sjajno osoblje, oni su spremni da odgovore na sve ministru koji zna šta hoće i koji traži od njih da rade", naveo je Hejg.