latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:49 ⇒ 12:25 | Autor: dnevni avaz

Do kraja mjeseca Talgo vozovi na bh prugama?

Pet garnitura modernih vozova Talgo tehnički je pregledano i one su već spremne da do kraja mjeseca budu stavljene u željeznički promet u BiH i Hrvatskoj, saznaje "Avaz".
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

To znači da će garniture vozova Talgo, koje su "Željeznice FBiH" kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije za 132 miliona KM (66,7 miliona evra), konačno saobraćati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010. godine.

Talgo vozovi saobraćaće na željezničkim linijama Sarajevo - Zagreb, ali i Sarajevo - Banja Luka, dok će dvije garniture voziti i prema Pločama kada budu okončani radovi na južnom dijelu pruge.

Ovo je rezultat pregovora "Željeznica FBiH" i španske kompanije "Talgo". Takođe, posljednjih dana razmatra se mogućnost da se stručnjaci iz BiH što prije osposobe za održavanje ovh vozova.

- Vozovi su spremni, servisiranje je završeno. Tehnički su ispravni, a već su i ofarbani i sređeni. Ove garniture voziće  naše lokomotive, a vjerujem da ćemo ih do kraja mjeseca pustiti u saobraćaj. Ne možemo reći tačan datum, ali sam uvjeren da će to biti u julu, jer smo pri kraju posla - kažu iz ŽFBiH.

Moderni vozovi s tuš-kabinama, internetom i TV plazmama bit će pravo osvježenje na bh. prugama, jer će saobraćati i do 160 kilometara na sat uz komfor koji imaju svi građani Evrope..

Cijene

Karta od Sarajeva do Banje Luke koštaće 36 KM, od Sarajeva do Zagreba 63,10 KM, a 18 KM koštaće karta od Sarajeva do Ploča.