latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:38 | Autor: TANЈUG

Turska poslala SAD dokumenta za izručenje Gulena

Turski premijer Binali Јildirim izjavio je da je njegova vlada poslala SAD dokumente, koji su potrebni za izručenje muslimanskog sveštenika Fethulaha Gulena, koji u dobrovoljnom egzilu živi u toj zemlji, zbog sumnje da je povezan sa neuspješnim pokušajem državnog udara u Turskoj.

On je dodao da će Turska "iskorijeniti" pokret Gulena tako da, kako je rekao, nikada ne može ponovo izdati turski narod, navodi Rojters.

"Poslali smo četiri dokumenta SAD za izručenje vođe terorista. Predstavićemo ih uz više dokaza nego što oni žele", rekao je Јildirim u turskom parlamentu, prenosi AFP.

Јildirim je optužio Vašington, koji je naveo da će razmotriti zahtejv za izručenje Gulena samo ukoliko se obezbijede jasni dokazi, za dvostruke standarde u borbi protiv terorizma.

On je ocijenio da je pokušaj vojnog puča, koji je izveden 15. jula, bez presedana u istoriji Turske, jer su meta bili civili.

Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizovao neuspjeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocijenio je ranije danas da je zahtjev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspejlom puču unaprijed osuđen na neuspjeh.

Gulen negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.