latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:48 | Autor: TANЈUG

Francuska i Britanija su najviše kreditno izložene Turskoj

Strane banke su imale značajna ulaganja u Turskoj, zbog čega su uveliko izložene svakom ljuljanju povjerenja u uslovima kada ta zemlja "čisti" policiju, vojsku i sudstvo poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča, javlja agencija Rojters.
Bankomat - Foto: ilustracija
BankomatFoto: ilustracija

Strane banke su imale značajna ulaganja u Turskoj, zbog čega su uveliko izložene svakom ljuljanju poverenja u uslovima kada ta zemlja "čisti" policiju, vojsku i sudstvo posle neuspelog pokušaja vojnog puča, javlja agencija Rojters.

Francuska i Velika Britanija imaju najveću kreditnu izloženost prema Turskoj, pokazuju podaci turske centralne banke sa kraja prošle godine, dok banke poput Unikredita, BBVA i HSBC-a imaju najrasprostranjenije poslovanje ili investicije u Turskoj.

Izloženost francuskih banaka iznosi oko 40 milijardi dolara, što je više nego duplo u odnosu na izloženost SAD.

Turska ekonomija, koja je nekada doživljavana kao atraktivno tržište sa snažnim privrednim rastom i mladom populacijom, nedavno je počela da usporava, dok su pojedine evropske banke pokušale da napuste tursko tržište.

Britanska banka HSBC je u februaru odustala od planirane prodaje poslovanja u Turskoj zbog pristiglih niskih ponuda, a Rojters je u junu izvjestio, pozivajući se na četiri izvora iz bankarskog sektora, da Sberbanka, najveća ruska banka, razmatra prodaju turskog ogranka Deniz banke, ali su iz Sberbanke negirali takve spekulacije.