latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:00 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Majkić: Pokušaj isključivanja Srpske iz donošenja odluka o indirektnim porezima (VIDEO)

Predstavnički dom BiH izglasao je da se set izmjena Zakona o povećanju akciza od 10 pfeniga po litru prodatog goriva, u parlamentarnoj proceduri razmatra po skraćenom postupku.
Parlament BiH - Majkić - Foto: RTRS
Parlament BiH - MajkićFoto: RTRS

To podrazumijeva raspravu pred nadležnim komisijama uz mogućnost ulaganja amandmana u kraćem roku od uobičajenog.

Predlagač izmjena Zakona – Savjet ministara, pravdajući zahtjev preuzetim ugovorenim obavezama sa EBRD-om i drugim finansijskim institucijama, tražio je hitnu proceduru bez mogućnosti amandmanskog djelovanja.

Protiv takve procedure, ali i predloženih zakonskih rješenja u cjelini, bili su poslanici SNSD-a. Tvrde da je ovo još jedan pokušaj da se Republika Srpska isključi iz donošenja odluka u vezi sa indirektnim porezima. 

- Zakon predviđa da Upravni odbor predlaže Savjetu ministara, a Savjet ministara donosi odluke na osnovu prijedloga UO. Danas imamo pred sobom Zakone koje je dostavila UIO čija je nadležnost jedina da sporovodi politiku koju utvrdi UO i ovo danas što se dešava je pokušaj da se Republika Srpska isključi iz donošenja Odluka vezanih za indirektne poreze. Ne mogu da shvatim da niko iz Republike Srpske od ovih koji čine vlast na nivou BiH nije reagovao, rekla je  Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.