latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:29 ⇒ 13:33 | Autor: TANЈUG

Novi znaci oporavka finansijskog sektora

Evropski finansijski sektor pokazuje dalje znake oporavka a banke se sve više nadmeću u ublažavanju kreditnih standarda, pokazaje analiza ECB.

Kvartalna anketa o bankarskom kreditiranju Evropske centralne banke, pokazala je da banke labave uslove kreditiranja prilikom odobravanja zajmova kompanijama.

To je, smatra ECB, ohrabrujući signal, pošto je hronična slabost kreditne aktivnosti u evrozoni prethodno bila označena kao krivac za odsustvo oporavka u 19-članom bloku, prenosi agencija Frans pres.

"Banke u evrozoni su prijavile dodatno labavljenje kreditnih standarda u odobravanju kredita preduzećima u drugom kvartalu 2016. godine. Pritisak konkurencije je ostao ključni faktor koji je doprinio labavljenju standarda", navodi se u izvještaju.

Istovremeno, tražnja za kreditima je porasla, poručuje ECB.

"Neto tražnja za kreditima je nastavila da raste u svim kreditnim kategorijama. Ključni faktori koji se kriju iza neto tražnje preduzeća za kreditima u drugom kvartalu 2016. su aktivnosti spajanja i preuzimanja, refinansiranje duga i radni kapital", dodaje se u izveštaju.

Neto tražnji za stambenim kreditima su doprinijele niske kamatne stope, nastavak povoljnih perspektiva na tržištu nekretnina i povjerenje potrošača, pokazuje anketa.