latinica  ћирилица
19/07/2016 |  14:41 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Crnadak-Dion: Pojednostaviti procedure za dobijanje viza

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i kanadski šef diplomatije Stefan Dion razgovarali su u Otavi o mogućnostima za pojednostavljivanje procedura za dobijanje kanadskih viza za građane BiH, kao i o mogućem otvaranju počasnih konzulata u obje zemlje.
Otava:Crnadak - Dion - Foto: SRNA
Otava:Crnadak - DionFoto: SRNA

Na sastanku je zaključeno da je otvaranje počasnih konzulata potrebno s obzirom na značajan interes građana BiH za putovanja u Kanadu, te procjenu da u Kanadi živi više od 60.000 građana BiH.

Crnadak i Dion su dogovorili da se intenzivira rad na zaključivanju sporazuma između dvije zemlje u raznim oblastima, s posebnim akcentom na Sporazum o socijalnom osiguranju i Sporazum o razmjeni mladih.

Na sastanku je zaključeno da će se sporazumima o zaštiti investicija, dvostrukom oporezivanju, te drugim ekonomskim sporazumima pristupiti tek nakon značajnijih rezultata u oblasti spoljne trgovine i investicija između dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom razgovora o ekonomskoj saradnji dvije zemlje zaključeno je da, bez obzira na veliku geografsku udaljenost između BiH i Kanade, postoji potencijal za dalji razvoj saradnje.

U tom kontekstu, ministri su zaključili da je potrebno približiti rezultate reformi i poboljšanje poslovne klime u BiH za moguće investitore iz Kanade, te postići bolju vidljivost kompanija iz BiH na kanadskom tržištu.

Dio sastanka posvećen je i razgovorima o različitim iskustvima u decentralizaciji vlasti, podjeli nadležnosti i što efikasnijem funkcionisanju institucija u zemljama složene strukture.

Tokom sastanka razgovarano je i o procesu integracije BiH u EU, partnerstvu BiH-NATO, te zajedničkim aktivnostima između dvije zemlje u borbi protiv terorizma.

Drugog dana, Crnadak će posjetiti Kanadski imigracioni centar, Spoljnotrgovinsku komoru Kanade, te prisustvovati svečanom prijemu koji se u njegovu čast organizuje u Ambasadi BiH u Otavi, a kojem će, osim diplomatskog kora i visokih zvaničnika Kanade, prisustvovati i predstavnici dijaspore BiH u Kanadi.