latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:11 | Autor: TANЈUG

Monsantu Bajerova ponuda "nedovoljna"

Američki gigant u sektoru proizvodnje genetski modifikovanih poljoprivrednih kultura, Monsanto, saopštio je da je povećana ponuda za preuzimanjem od njemačkog hemijskog koncerna Bajer "nedovoljna", ali da ostaje otvoren za pregovore kako bi se zaključio posao.
Monsanto - Foto: ilustracija
MonsantoFoto: ilustracija

Monsanto je naveo da je Bajerova prošlonedjeljna ponuda od 125 dolara po akciji u odnosu na prethodna od 122 dolara, "finansijski nedovoljna" da obezbijedi postizanje sporazuma, prenosi agencija Frans pres.

Ipak, američka kompanija je ostavila "otvorena vrata" za razgovore, dodajući da nema garancija da će dogovor biti i postignut.

Bajer, koji ne odustaje od preuzimanja Monsanta, prošle nedjelje je povećao ponudu na oko 65 milijardi dolara, odnosno sa 122 na 125 dolara po akciji američke kompanije.

Revidirana ponuda predstavlja premiju od 40 odsto na vrijednost akcija Monsanta.

Bajer je izrazio spremnost da, ako bude potrebno, izvrši određene obaveze prema regulatorima, kako bi se moguće preuzimanje Monsanta sprovelo, tako što je ponudio 1,5 milijardi dolara kao naknadu u slučaju neuspjeha dogovora zbog propisa o zaštiti tržišne konkurencije, čime je potvrdio da je siguran u uspješan ishod pregovora.