latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:45 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Suspendovan zamjenik ministra sporta Rusije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev suspendovao je danas zamjenika ministra sporta Јurija Nagornjika, nakon što je imenovan kao jedan od nalagodavaca doping zataškavanja ruskih sportista u izvještaju Svjetske antidoping agencije (WADA).
Atletika - Foto: ilustracija
AtletikaFoto: ilustracija

U izvještaju Ričarda Meklarena, šefa nezavisne komisije WADA, za istraživanje dopinga ruskih sportista, navodi se da je Nagornjik bio obaviješten o svim pozitivnim testovima od 2011.godine pa nadalje, ali je odlučio da se uzorci prikazuju kao negativni. Meklaren je istakao da je Nagornjik odobrio program pod nazivom "mišija rupa" koji je omogućio zamjene pozitivnih uzoraka urina za čiste uzorke u laboratoriji u Sočiju.

Podsjećamo, Meklaren se oslonio na dokaze Grigorija Rodčenkova, bivšeg direktora moskovske antidoping labaratorije, za koga je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, istakao da je čovjek sa skandaloznom reputacijom. Protiv Rodčenkova je 2012. godine pokrenut krivični postupak zbog nezakonite trgovine anaboličkim steroidima.

Putin je najavio da će svi odgovorni za doping skandal koji potresa ruski sport biti suspendovani za vrijeme temeljne istrage. Ruskim sportistima ugrožen je nastup na igrama u Riju, a kao alternativa se spominje učešće pod olimpijskom zastavom.