latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:22 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Šamac- Prikupljanje podataka za izradu nove socijalne karte (VIDEO)

U Šamcu je počelo prikupljanje podataka za izradu nove socijalne karte koja će posebnu pažnju posvetiti društveno marginalizovanim kategorijama stanovništva.
Socijalna karta - Šamac - Foto: RTRS
Socijalna karta - ŠamacFoto: RTRS

Projekat "Mapiranja ranjivih kategorija stanovništva" u saradnji sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad, realizuju Opština Šamac i misija OEBS u BiH. 

Gordana Mujović iz Srednje Slatine sa devetogodišnjim sinom i majkom živi u trošnoj kući, bez kupatila. Ovo je četvrti, privremeni smještaj za porodicu koja je u ratu izbjegla iz Bukove Grede u federalnoj opštini Orašje. Iako im je opština Šamac svojevremeno dodijelila plac za gradnju kuće, do sada nisu uspjeli da je završe.

- Došli smo do ploče, da nam je da uspijemo da je pokrijemo pa da se uselimo - rekla je Mujovićeva.

Volonteri Crvenog krsta su anketirali i snimili sutuaciju u ovoj porodici, kako bi im, nakon kategorizacije, bila obezbijeđena i odgovarajuća pomoć. Do kraja avgusta anketari će posjetiti 2.000 domaćinstava, koja do sada nisu ostvarivala uslove za socijalnu pomoć, ali su u kategoriji ranjivih grupa.

- Ovom anketom želimo da saznamo koje je to socijalno ugroženo stanovništvo na području opštine Šamac. Željeli bi da kategorizujemo stanovništvo, da saznamo koja su to stara i iznemogla lica, lica nesposobna za rad, lica sa poteškoćama u razvoju - istakao je Vedran Tovirac, koordinator volontera.

Članica Crvenog krsta Šamac Danica Radulović dodala je da se vrši popis socijalno ranjivih kategorija ove opštine.

- Nije u pitanju nikakva podjela humanitarne pomoći. Očekujemo da se popis završi do kraja avgusta ili polovine septembra - dodala je ona.

Nova baza podataka socijalno ugroženih kategorija stanovništva biće formirana do kraja septembra. Prema evidenciji Centra za socijalni rad, socijalnu pomoć u opštini Šamac sada prima 500 lica.