latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:53 ⇒ 17:11 | Autor: TANЈUG

"SAD pokazuju da štite Gulena, ako ga ne isporuče"

Ukoliko SAD insistiraju da zadrže na svojoj teritoriji muslimanskog vjerskog vođu Fethulaha Gulena, ljudi u Turskoj će početi da misle da ga ta zemlja štiti, ocijenio je danas portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com) -
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com)

On je podsjetio da Turska priprema zvaničan zahtjev SAD za izručenje Gulena, koji u dobrovoljnom egzilu živi u toj zemlji, zbog sumnje da je ogranizovao neuspješni pokušaj vojnog puča, u koji je, kako tvrdi, bilo uključeno nekoliko hiljada vojnika.

"Osoba može biti lako izručena na osnovu sumnje, a u ovoj prilici, postoji velika sumnja da je on ovo organizovao", rekao je Kalin.

Pokušaj vojnog puča, kako je naveo, izveo je mali dio vojske i to neće uticati na borbu Turske protiv Islamske države ili kurdskih militanata, prenio je Rojters.

On tvrdi da su oružane snage "konačno uporište" Gulenove mreže.

Kalin je dodao i da je 14 vojnika pritvoreno u turskom gradu Marmaris zbog sumnje da su planirali napad na Erdogana tokom pokušaja vojnog puča, ali da je nekoliko pripadnika grupe još na slobodi.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je ranije danas da je ta zemlja zatražila da SAD uhapse Gulena jer, kako tvrdi, svi dokazi ukazuju na to da je on glavni organizator pokušaja vojnog puča u Turskoj.

Turski premijer Binali Јildirim rekao je da je njegova vlada poslala SAD dokumenta, koja su potrebna za izručenje Gulena zbog sumnje da je povezan sa neuspješnim pokušajem vojnog puča u Turskoj.

Јildirim je optužio Vašington, koji je naveo da će razmotriti zahtjev za izručenje Gulena samo ukoliko se obezbijede jasni dokazi, za dvostruke standarde u borbi protiv terorizma.

Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizovao neuspjeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocijenio je ranije danas da je zahtjev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspjelom puču unapred osuđen na neuspjeh.

Gulen negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.