latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:13 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Dopis Srpske o neprihvatanju strategije transporta "izgubljen"!? (VIDEO)

Okvirna strategija transporta BiH koja je jednoglasno usvojena u Savjetu ministara bez saglasnosti Vlade Republike Srpske i danas je nepoznanica za srpske ministre.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Dopis koji je iz Ministarstva saobraćaja direktno poslat u ministarstva koja vode, navodno, niko nije vidio.

Draganu Mektiću i Mirku Šaroviću nepoznato je i jučerašnje priznanje sekretara Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Igora Pejića, da je Republika Srpska odustala od zajedničke Strategije zbog neusvajanja mehanizma koordinacije. Da je sve niz više nego čudnih okolnosti govori i informacija da je samo nekoliko dana prije usvajanja Strategije, u Ministarstvo saobraćaja na uvid stigao tekst od 200 strana i to na engleskom jeziku, sa zahtjevom da se o njemu izjasne. Kada je engleski postao zvanični jezik u BiH, takođe je nejasno.

Ono što zna sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH, srpski ministri tvrde da ne znaju. Svi su digli ruku za Strategiju, pravdajući svoj postupak uvjeravanjem ministra Ismira Јuska da su entiteti zadovoljni dokumentom. Nisu, kažu, upućeni da su na posljednjem sastanku radne grupe predstavnici Vlade Srpske obavijestili sve da ne pristaju na dokument na nivou BiH, jer nema mehanizma koordinacije.

Šarović kaže da njega niko nije zvao, niti ga obavještavao, te odbio svaku takvu mogućnost.

-  Zašto to nisu učinili ako su imali primjedbe, ne znam. Od ministra Јuska dobili smo informaciju da je sva pitanja usaglasio sa predstavnicima iz Republike Srpske - rekao je Šarović.

U poruci koju nam je poslao, Mektić tvrdi isto što i Šarović. "Nisam bio upoznat ni na koji način od ministra iz Republike Srpske. A bh. ministar nas je obavijestio da je on to usaglasio sa entitetima".

Gdje je nestao dopis koji je Ministarstvo saobraćaja poslao srpskim ministrima, niko od njih danas nije komentarisao. U dopisu se jasno navodi da sva pitanja nisu usaglašena, a od Šarovića, Crnatka i Mektića se traži da se uključe u sprečavanje donošenja dokumenta bez saglasnosti Srpske.

"Ovim putem još jednom ukazujemo vama, članovima Savjeta ministara iz Republike Srpske, da je donošenje ovakvog akta koji nije usaglašen sa entitetima, u čijoj je isključivoj nadležnosti transportna infrastruktura, štetno kako za Republiku Srpsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu".

Ko i zašto koči komunikaciju između Banjaluke i Sarajeva, nije jasno. Јoš manje je jasno zašto srpski ministri više vjeruju Ismiru Јusku nego Vladi Republike Srpske. Dok se igraju gluvih telefona, Srpska i njeni građani trpe štetu.