latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:25 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Šta poslije SSP? (VIDEO)

Potpisivanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uklonjena je ključna prepreka za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, ali ne i jedina.
BiH - Foto: RTRS
BiHFoto: RTRS

Naredni uslov za BiH je ispunjavanje Upitnika Evropske komisije. Postavlja se, međutim, pitanje da li je apsurdno govoriti o uslovima koje postavlja EU, kada u BiH različiti nivoi vlasti postavljaju uslove jedni drugima?

Ukoliko BiH ispuni i drugi uslov, unaprijedi mehanizam koordinacije, Savjet Evropske unije bi u septembru mogao razmatrati bh. aplikaciju i to je posljednja prilika za BiH da dobije Upitnik u ovoj godini. Priliku na sjednici u julu, BiH neće moći da iskoristi, kaže specijalni predstavnik Unije Lars Gunar Vigemark.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to ne desi tada, onda se sve odgađa za početak iduće godine.

Kada će BiH dobiti status kandidata, teško je procijeniti, kažu u Direkciji za evropske integracije, ali nijedna zemlja u okruženju status nije dobila za manje od godinu dana.

Tehnički gledano, najsloženije će biti ispunjavanje upitnika sa nekoliko hiljada pitanja. Analitičari, međutim, smatraju da će političke podjele u BiH i prije toga dovesti do sukoba oko većine tih pitanja.

Profesor na FPN Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja podsjeća da je u BiH više prisutno međusobno postavljanje uslova, nego iz EU.

- I to, uglavnom, dolazi iz Sarajeva - ističe Šolaja.

Ukoliko sve strane u BiH ne sjednu za sto i ne odluče da li zaista žele u Uniju, teško da će doći do kandidatskog statusa. Ukoliko ga i dobije, izvjesno je da je tokom otvaranja poglavlja, čekaju i izazovi koje Srbija sada ima sa komšijama iz bivše države.