latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:31 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Mehanizam koordinacije i MMF su odvojena pitanja - zajednička poruka iz Srpske (VIDEO)

Republika Srpka ne pristaje na ucjene - o mehanizmu koordinacije može se razgovarati tek kada se završi pitanje MMF-a, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je poručio da kreditni aranžman sa MMF-om ne uslovljava opstanak Republike Srpske koja sve svoje obaveze izvršava u roku.

Međutim, u BiH je na sceni politika ucjene. To je jasno rukovodstvu Srpske koje upozorava da političko Sarajevo konstantno krši dogovore i pokušava da uslovljavanjem ostvari lične interese. Mehanizam koordinacije i MMF nisu ni u kakvoj vezi, poručila je juče i premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Plan bh. političara je da uslovljavanjem natjeraju Srpsku da prihvati mehanizam koordinacije kojim bi Srpska trebalo da odustane od konsenzusa i otvori vrata za preglasavanje. Ova vlast i Vlada to nikada neće omogućiti - jasna je premijerka Cvijanović.

- Apsolutno podržavam aktivnosti Vlade i premijerke u pogledu odnosa prema MMF-u. Republika Srspka neće razgovarati o mehanizmu koordinacije sve dok se ne završi pitanje MMF-a, jer on nikada nije bio uslovljen tim pitanjem - rekao je Dodik.

Pismo namjere, ključni dokument za odobravanje aranžmana, nisu potpisali članovi Fiskalnog savjeta BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić. Onaj ko uslovljava - danas, čini se, sam sebe kritikuje.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, kaže da "dijalog, a ne princip blokade i ucjene kojima smo svjedočili u slučaju politizacije SSP-a, jedini je uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH. Pozivam, posebno Vladu Republike Srpske, da podrže projekte, strategije i zakone koje je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pripremio Savjet ministara BiH."

Za Stašu Košarca, predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, svaka sjednica Savjeta ministara BiH predstavlja novu političku i ekonomsko-finansijsku opasnost po Srpsku. Pita se zašto ministri iz takozvanog SZP-a, posebno iz redova SDS-a, ćutke prelaze preko najprljavijih podvala i ucjena vodećih bošnjačkih političara.

- Kako može Denis Zvizdić u ime cijelog Savjeta ministara BiH da ucjenjuje Vladu Republike Srpske, a da Mirko Šarović ne reaguje? Umjesto reakcije koja bi značila zamrzavanje donošenja bilo kakve odluke u Savjetu ministara dok ucjene ne prestanu, Šarović diže ruku za izrazito štetnu Okvirnu strategiju saobraćaja i tako potvrđuje Zvizdićev stav da se odluke mogu donositi bez mehanizma koordinacije i bez saglasnosti Vlade Srpske - pita Košarac.

Šarović smatra da mehanizam koordinacije ne treba povezivati sa MMF-om, ali ipak ne zna da li je Zvizdićeva odluka da ne potpiše pismo namjere njegov lični stav ili stav Savjeta ministara.

- O potpisu ili ne potpisu nije se raspravljalo u Savjetu ministara. Moram da budem precizniji u svom odogovoru i to pitanje na bilo koji način nije došlo na sjednicu Savjeta ministara - kaže Šarović.

Šarović očigledno zaboravlja da je ministar u Savjetu ministara kojem predsjedava Zvizdić i da će bez MMF-ovog novca biti ugrožen rad ove bh. institucije. U Parlamentarnoj skupštini BiH, čini se, svjesniji su ozbiljnosti situacije.

- Bez kreditnog aranžmana sa MMF-om vjerovatno možemo, ali sa nepovoljnijim i skupljim kreditima. Moramo da budemo svjesni da su budžeti na svim nivoima vlasti u BiH u deficitu i da su im potrebni određeni kreditni aranžmani - rekao je Predrag Kožul, poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu PS BiH.

Svi rokovi da vlasti BiH pošalju pismo namjere MMF-u su probijeni. Naredna sjednica izvršnih tijela ove međunarodne finansijske institucije na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev za odobravanje novog stend-baj aranžmana trebalo bi da bude održana tek u septembru.