latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:38 | Autor: sputniknews.com

Prva sirijska greška Borisa DŽonsona

Novi šef britanske diplomatije i bivši gradonačelnik Londona Boris DŽonson propustio je šansu da utiče na rješavanje krize u Siriji.
Boris DŽonson - Foto: vijesti.me
Boris DŽonsonFoto: vijesti.me

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris DŽonson je već prvih dana na svojoj novoj funkciji imao jedinstvenu priliku da predstavi novo viđenje starih problema. Na nesreću, opterećen ranijim izjavama i bez obaveza da vodi izbornu politiku kako ne bi izgubio obraz, kao što se to vidi kod većine sadašnjih pregovarača o Siriji, DŽonson je mogao da izabere alternativnu liniju ponašanja.

Ipak, DŽonson se svojom prvom izjavom stavio na stranu onih sila koje su spremne da nastave sirijski konflikt radi jedinstvenog cilja - smjene sadašnje sirijske vlasti.

“Patnje Sirijaca neće prestati sve dok je Asad na vlasti“, izjavio je šef britanske diplomatije i time jasno označio svoju podršku onima koji vode oružanu borbu protiv sadašnjih sirijskih vlasti.


Dok Rusija radi sve kako bi premjestila pitanje političke budućnosti Sirije sa terena dnevnopolitičkih prepucavanja i koncentrisala međunarodne napore na jedinstvenu borbu protiv terorizma, DŽonson još jednom pokušava da pokrene pitanje unutarsirijskih nesuglasica i podgrijava temu borbe zvaničnog Damaska i oružane opozicije. Pritom, Boris DŽonson je pozvao Moskvu da se pridruži međunarodnoj zajednici i da izvrši pritisak na Asada kako bi on podnio ostavku.

U Londonu će danas biti održan sastanak o Siriji. Mišljenje svog novog kolege će saslušati šefovi diplomatija Njemačke, Francuske i Italije. Njima će se pridružiti i glavna predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednost Federika Mogerini, kao i državni sekretar SAD DŽon Keri.