latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:35 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Banjaluka ima turiste, ali nema hotela (VIDEO)

Dok Turska ima kapacitete, ali nema turiste, kod nas je, čini se, obrnuto. Broj turista, pa samim tim i potreba za smještajnim kapacitetima povećava se godinama, ali broj novootvorenih hotela već odavno stagnira.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Iako dobitnik prestižnih turističkih priznanja, Banjaluka ne može u potpunosti da ispuni zahtjeve i očekivanja turista. Zbog nedovoljnog kapaciteta svi su na gubitku, ali bi se situacija mogla promijeniti već naredne turističke sezone.

Onima kojima more nije prvi izbor za ljetovanje, grad poput Banjaluke mogao bi biti alternativa. I stvarno je mnogo onih koji su sa koferima stigli u grad, ali smještaja u hotelima nema ni na vidiku.

Da su pravi srećnici oni koji ovih dana smještaj pronađu u hotelu, potvrdili su nam i hotelijeri.

- Banjaluka još nema ni jedan franšizni hotel, tj. nema lanac hotela koji bi mogao prići domaćim hotelijerima sa nekim kvalitetom. Potražnja je veća nego ponuda - rekao je Milan Stojak, direktor hotela "Јelena" Banjaluka.

Prema podacima, u maju je u Banjaluci ostvareno više od 14 hiljada noćenja, od toga čak 62 odsto su bili strani turisti. Da gradu nedostaje smještajnih kapaciteta, znaju i nadležni.

- Banjaluci je zaista smještaj postao limitirajući faktor za dalji rast turista. Već nekoliko puta sam isticao da bi ovo bila najbolja i najbrže isplativa investicija - navodi Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Banjaluka Sanela Kecman smatra da je Grad sa svoje strane ostvario pretpostavke.

- Na investitorima je da prepoznaju grad koji ima potencijala i gdje podržavamo izgradnju - dodala je Kecman.

Lokacija je mnogo, a investitora za sada vrlo malo. Ipak, raduje činjenica da je odobrena gradnja jednog hotela u centralnoj gradskoj zoni, a mnogi se nadaju da će najavljena gradnja trgovačkog centara stvoriti prostor i za dodatne smještajne kapacitete.