latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:44 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Do funkcija sumnjivim svjedočenjima protiv političkog vrha Srpske? (VIDEO)

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić zaposlio je još jednog savjetnika, a ako je suditi prema ranije publikovanim - sedmog po redu.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Riječ je o Andriji Kuliću, bivšem direktoru Pavlović banke, i osobi koja je, prema riječima advokata Duška Tomića, saradnik Tužilaštva BiH upravo u predmetu "Pavlović banka".

Da li je "posao u državnoj službi" nagrada Kuliću zbog dostavljanja Tužilaštvu BiH sumnjive bankarske dokumentacije koja navodno tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika? Scenario sličan aferi "kilogram zlata", na koju je Tužilaštvo BiH već stavilo tačku. Ali je glavni protagonista Gordan Milinić od SDS-a i Savjeta ministara BiH dobio direktorsku funkciju u Agenciji za unapređenje stranih investicija.

SDS-ov ministar Dragan Mektić, kad baš ne mora, pred kamere Radio-televizije Republike Srpske ne voli da stane. Omiljenim medijima, međutim, rado otkriva tajne iz svog kabineta. Tako je "opasni" savjetnik Andrija Kulić osvanuo na naslovnicama i prije nego što je, zvanično, Mektića počeo da savjetuje. A prvog dana specijalnog savjetničkog angažmana, u ulozi Kulićevog portparola pojavio se kontroverzni advokat Duško Tomić.

Da li su za zaposlenje vrata Ministarstva bezbjednosti otvorena svim građanima BiH kojima je neko, navodno, prijetio ili je ovo izuzetak? Inače govorljivi Tomić, detalje ne otkriva! Tek, Kulić će specijalno savjetovati Mektića, koji nema operativnih nadležnosti o organizovanom i privrednom kriminalu. Odnosno, o krivičnim djelima zbog kojih su i Pavlović banka i zvornička Alumina dospjele pod lupu istražnih organa. Ništa neobično da Kulić u oba ova kolektiva nije godinama direktorovao. I ne samo to!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da pričaju o svjedoku kojeg svi znaju u Zvorniku, a radi i kreće se kroz Bijeljinu, čovjeku koji je pokušao da otme banku Slobodanu Pavloviću.

Kako god, zakasnjela "savjest" specijalnog savjetnika Kulića po uzoru je na istu, SDS-ovog zlatnog džokera Gordana Milinića. I on je godinama čekao prije nego što je javnost uzdrmao pričom o kilogramu zlata koje je navodno ruski biznismen Oleg Burlakov poklonio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku dok je još bio premijer. Lavina demantija, među kojima i ona Burlakova i ruske ambasade u BiH, nije smetala Miliniću. Mjesecima je u Tužilaštvu BiH i oko njega priređivao predstave za javnost. A onda, početkom ove godine, sjeo u fotelju direktora FIPA! Bio je to ishod navodne afere, mjesecima ranije najavljivan. Na slučaj "kilogram zlata" Tužilaštvo je odavno stavilo tačku!
Milinić u direktorskoj fotelji i dalje sjedi.

On kaže da je njegovo imenovanje bilo planirano dvije godine prije toga i da to nema nikakve veze sa tim. S kim je sve i kako, dvije godine planirao svoje imenovanje, Milinić ne otkriva.

Ali, još jedno plansko imenovanje ovih dana poprima obrise afere. U njoj uistinu nema, ili još nema, kriminalizovanja predsjednika Srpske, ali su Јavna ustanova Vode Srpske i republički budžet oštećeni za oko 700.000 KM. A bivši direktor ustanove i DNS-ovac Dragan Anđelić, kandidat je za direktorsku fotelju u Agenciji za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije BiH. Ovaj put kako je publikovano, kao kadar SDS-a.